Szilveszteri szerencsehozó sütemény.


Szilveszteri szerencsehozó sütemény.



Malac: a népi hiedelem szerint a szorgosan csámcsogó állat előtúrja az újévi szerencsét. Ezért az a sok porcelán malacka, és a malac sült újévkor. A malacka pogácsákat bármilyen pogácsa tésztából süthetjük. Egy jó buli kísérői, alternatívái a bolondos hagyományok húsmentes megtartásának. Pezsgőbontáskor érdemes előkapni egy tál malac pogácsát: ha nincs is semmi alapja a hiedelemnek, ezen már igazán ne múljon. Lencse salátával/főzelékkel is finom:) Malacpogi, lencse, jöjjön a szerencse. BÚÉK! 


Receptek 

1. Malacka pogácsák lépésről-lépésre a leggyorsabb sajtos pogiból

Ez a pogi attól gyors, hogy nem kell külön keleszteni, s amikor nem malacnak készül, kinyújtani se kell. Kb. 30 perc alatt készül egy egy közepes adag egyszerű pogi, a malacka kicsit időigényesebb, de megéri vele bajlódni. 


Hozzávalók: 1 csésze liszt (125 g), 100 g vaj, 80 g sajt lereszelve, só, 1 csomag szárított élesztő/vagy 2 dkg friss, tejföl. Elkészítés: Mindent gyúrjunk össze úgy, hogy a tészta ne ragadjon, ha túl kemény, tegyünk hozzá tejfölt. Mivel ez igen kis adag, érdemes akár triplázni is. Ha kivagdostuk a malackákat (nagy kör, kis kör, fülek, szemek), ragasszuk össze: tojással/vagy tejjel, vagy vízzel kenjük be a nagyobb karikát, nyomjuk rá enyhén a kis orrokat-füleket, borsból, vagy tökmagból illesszünk rá szemeket, és 180 fokos sütőben süssük rózsaszínűre. Tipp: Amikor nem malackának sütjük, akkor nem kell kinyújtani, csak diónyi gombócokat szakítani belőle, szezámmagba mártani, tepsibe tenni és késsel hosszan bevagdosni.