25 éve halt meg a kis Szatmáry Niki.. édesanyja fájdalma, semmit sem enyhült. Kiderült, hogy mi történhetett vele..


25 éve halt meg a kis Szatmáry Niki.. édesanyja fájdalma, semmit sem enyhült. Kiderült, hogy mi történhetett vele..



Negyed évszázada történt a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb, eddig megoldatlan ügye, Szathmáry Nikolett eltűnése és meggyilkolása. A 7 éves kislány a néptáncórájáról indult el hazafelé, de soha nem érkezett meg. Hiába kereste a családja és a rendőrök is, nem sikerült megtalálniuk a kislányt. Három évvel az eltűnése után, egy csatorna partján, a nádasban megtalálták a maradványait, a ruháival és pár hajcsatjával együtt. Azóta sok teória, elmélet született az ügyben, de egyiket sem sikerült bizonyítani, így továbbra is rejtély, hogy ki gyilkolta meg a lányt.


A 7 éves Szathmáry Nikolett néptáncórára járt a gyulai művelődési házba. 1998. január 14-én, a megszokott módon egyedül ment a táncórára. Délután 4 órakor, amint vége lett az órának, gyalog elindult haza. Ezzel egy időben az anyja elindult a művelődési ház felé. Úgy tervezték, hogy félúton találkoznak, és onnan együtt mennek majd haza.


AZ ASSZONY AZONBAN NEM TALÁLKOZOTT A KISLÁNYÁVAL, HIÁBA TETTE MEG A TÁVOT TÖBBSZÖR IS ODA-VISSZA.


Később már a rokonok is keresni kezdték Nikit, de miután így sem sikerült megtalálni, hívták a rendőrséget.


MINDÖSSZE ANNYIT SIKERÜLT KIDERÍTENI NIKIRŐL, HOGY AZNAP EGY ABC-NÉL LÁTTÁK UTOLJÁRA, AMI MÁR NAGYON KÖZEL VOLT AZ OTTHONUKHOZ.


Ezek után évekig nem találtak semmilyen nyomot, a család nem kapott hírt a kislányról.


Három évvel később minden megváltozott


Gyulán, a 44-es főút mellett nádvágók dolgoztak 2001. február 20-án. Munka közben emberi maradványokat találtak a csatorna mellett. A maradványok mellett ruhák és pár kiegészítő, például hajcsat is volt. Már akkor, a csontok mérete alapján arra lehetett következtetni, hogy valószínűleg Szathmáry Nikolett az.



A KISLÁNY ANYJA A HELYSZÍNEN FELISMERTE A RUHÁKAT, MAJD KÉSŐBB A DNS-VIZSGÁLAT IS MEGERŐSÍTETTE, HOGY A HÁROM ÉVE ELTŰNT LÁNY MARADVÁNYAIT TALÁLTÁK MEG A CSATORNÁNÁL.


A kötelező vizsgálatok után a család már eltemethette Nikit. A rendőrség ezek után emberölés miatt indított eljárást az ügyben. A megyei főkapitányság akkori bűnügyi igazgatója, Hajdú Antal ezredes akkor úgy fogalmazott, hogy

Vannak a bűncselekmény elkövetőjeként számításba vehető potenciális jelöltek, de gyanúsított egyelőre nincs.


A rendőrség azóta többször lezárta, majd újra megnyitotta az ügyet, de igazi áttörés egyik esetben sem történt.

25 év elteltével sem enyhül a fájdalom


A hétvégén lesz 25 éve, hogy Szathmáry Nikolett eltűnt. Az anya az Origónak elmondta, hogy nem enyhül a fájdalma az évek múlásával.



Egyre jobban megvisel, hogy nem tudom, mi történt a lányommal. Hiába telt már el 25 év"

– mondta az asszony. Hozzátette, hogy idén is megtartják a szokásos emléksétát. Délután 4 órakor indulnak a gyulai művelődési háztól és addig az ABC-ig sétálnak, ahol Nikit utoljára látták.