Borzalmas hírrel indul a hétfő,meghalt a fiatal magyar zenészMeghalt Szecsanov Martin operatőr. A fotósként, festőművészként, zenészként és galeristaként is tevékenykedő alkotó 55 évesen halt meg vasárnap – közölte a család az MTI-vel.


 Szakmai ágon bolgár származású Szecsanov Martin a gimnázium elvégzése után a Práter utcai fotósiskolában tanult, majd a filmgyárhoz került világosítóként. Koltai Lajos operatőr mellett dolgozott Szabó István Hanussen című, 1988-ban bemutatott filmjében. Szintén ő volt a világosító a Szamárköhögésben, a Meteóban, a Melodrámában és a Senkiföldje című moziban.A kilencvenes években segédoperatőrként számos Magyarországon készült amerikai filmben dolgozott, köztük az Evitában, A Féreg akcióba lépben, a Rendőrakadémia 7.-ben és az X polgártársban. A 2000-es évektől reklámfilmekben is forgatott.

 

Első játékfilmes operatőri munkája a 2006-ban bemutatott Metamorfózis volt Sinkovics Gézával közösen, Hódi Jenő rendezésében. Ezt követően Herendi Gáborral forgatta a Lorát (2007), ő volt az operatőr a Szobafogság (Daniel Young, 2008), a Senki szigete (Török Ferenc, 2014), A fény őrzője (Ermek Tursunov, kazahsztáni filmdráma, 2018), a BÚÉK (Goda Krisztina, 2018), valamint az X – A rendszerből törölve (Ujj Mészáros Károly, 2018) című filmben.


Törökországban fényképezte a Ketche és Can Ulkay által rendezett Müslümöt (2018) és az Özer Feyzioglu által készített, a súlyemelő világlasszis Naim Süleymanoglu életéről szóló Naimot (2019).