Mindenki vegye elő a szánkót, jövő héten akkora havazás érkezhet..


Mindenki vegye elő a szánkót, jövő héten akkora havazás érkezhet..Az eső mellett havazást is hozhat a jövő héten a Magyarország fölé érkező mediterrán ciklon. Ennek köszönhetően nemcsak a magasabban fekvő területeken, hanem síkvidéken is több centi hó hullhat.

Vasárnap este éri el az első mediterrán ciklon Magyarországot, ami a várva várt télies fordulatra is esélyt adhat, mivel ezzel együtt észak felől végre megindul a sarkvidéki hideg levegő.

A nyugati tájakat elérve az érkező nagy mennyiségű eső egyre több helyen válthat havas esőbe, hóba. Így nemcsak a hegyekben, hanem nyugaton síkvidéken is hullhat több centi hó, hétfőn fehér tájra ébredhetünk – írja az Időkép.

A portál WRF-modelljének animációja szerint éjjel nyugaton több helyen, majd a Bakony térségében és az Északi-középhegység csúcsain vált havas esőbe, hóba az eső.


Hétfőn pedig kiadós csapadékra lehet számítani, a középső és végül keleti, délkeleti tájak sem maradnak szárazon, viszont itt eső lesz jellemző.

A hegyek csúcsain, főként az Alpokalján, a Kőszegi-hegységben 4-5 centiméter hó hullhat, valamint nyugaton, alacsonyabb szinteken pár centi vizes, tapadó hó. A pozitív hőmérséklet miatt ugyanakkor hamar olvadni fog.

Jó hír a síelőknek

Mint megírtuk, egy mediterrán ciklonnak köszönhetően jövő héten az egész Alpokban havazni fog. Ausztriában Villach, Kreischberg, Hochkar és Semmering térségében is felfrissülnek a pályák, és a hét második felében már a hőmérők is igazi téli értékeket mutatnak majd.