Meghalt az a tanárnő, akit 300 ezer tartozása miatt az utcára tettek..Zsuzsanna már a menyországban van


Meghalt az a tanárnő, akit 300 ezer tartozása miatt az utcára tettek..Zsuzsanna már a menyországban van



Meghalt Dr. Kovács Zsuzsa kódexkutató, irodalomtudós, az a francia tanárnő, akit a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat 2022 októberében kilakoltatott az otthonából.


A Mérce írása szerint a 67 éves nő még 2013-ban kötött határozott idejű lakáshasználati szerződést az önkormányzattal, amit aztán utóbbi 2016-ban felmondott kisösszegű díjhátralék miatt, majd 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről. Kovács Zsuzsa hátraléka 300 ezer forint közüzemi tartozás volt, amit a segítségére siető civilszervezetek egyösszegben kifizettek volna az önkormányzatnak, de hiába.


Romló egészségügyi állapota miatt a nő nem tudta elhagyni a lakást, ezért kilakoltatták, hiába tettek meg civilek minden tőlük telhetőt, hogy ezt megakadályozzák. Az idős nő előbb a Dózsa György úti szállóban kapott helyet, majd mielőtt a Fővárosi Önkormányzat segítségével újra lakhatáshoz juthatott volna, a Szabolcs utcai kórházba került, ahonnan már nem jutott ki.


A nővel évek óta együttműködő A Város Mindenkié csoport nekrológjában azt írják Kovács Zsuzsáról, hogy korábban évekig élt és tanított Franciaországban, irodalomtudományból doktorált, verseket is írt, és az ő kutatásai alapozták meg mindazt, amit ma a szakértők a Tihanyi és a Kazinczy kódexekről tudnak.


Az idős nő haláláról megemlékezett Jámbor András országgyűlési képviselő is, aki maga is tagja volt ősszel annak az élőláncnak, ami próbálta megakadályozni Kovács Zsuzsa kilakoltatását. Posztjában Jámbor azt írja,


300 ezer forintért rakták utcára (…) miközben a végrehajtói maffia korrupt vezetője, Schadl György alig pár utcával arrébb négyzetméterenként keresett ennyit azokon az ingatlanokon, amelyeket az V. kerület eladott neki.

Jámbor azt is írja – bár megerősíteni nem tudta – azt beszélik, hogy a végrehajtónak kellett Kovács Zsuzsa lakása, ezért kellett utcára kerülnie. Végül a kormánymédiának üzent a képviselő.


„Nem tudom mennyit élhetett volna még, ha nem folytatnak le ellene egy brutális és igazságtalan eljárást. Ha nem próbálták volna lejáratni személyében az olyan cikkek, mint amilyet például a Hír TV közölt róla a kilakoltatása után. Ha már valódi tájékoztatást nem várhatunk tőlük, legalább annyi lenne a Hír TV-ben, hogy most, a halála után, bocsánatot kérnek Zsuzsától” – írta bejegyzésében Jámbor András.