Wc illatosító házilag - olcsó és nagyon finom az illata


Wc illatosító házilag - olcsó és nagyon finom az illata

 


Senki sem szereti, így valószínűleg neked sem tartozik a WC tisztítása a kedvenc elfoglaltságaid közé. Inkább ne is beszéljünk róla? Pedig most megteszem, és mutatok egy olyan WC tisztító receptet, aminek használata után te is más szemmel nézel majd erre a kötelezettségedre.

Amennyiben még csak ismerkedsz a zero waste életmóddal, több olyan tisztítószer is lehet a háztartásodban, melyek káros hatással lehetnek az egészségedre: ezek hatóanyagai többnyire nátrium-hipoklorit, nátriumhidroxid, vagy hidrogén-peroxid.

A környezetkárosító hatásukon kívül pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy többnyire csak műanyag csomagolásban tudod ezeket megvásárolni, a wc illatosító golyók nagy többségét pedig műanyag tartósín nélkül használni sem tudod.


Amennyiben komolyan gondolod a hulladékmentes életmódot, sokat tehetsz, ha a fent említetteket legközelebb otthon is könnyedén elkészíthető, környezetbarát tisztítószerekkel igyekszel pótolni. Ahhoz ugyanis, hogy semlegesítsd a kellemetlen szagokat, és elűzd a baktériumokat, valamint a vízkövet például a WC-csészédből, házilag is készíthetsz jól működő tisztítószert a leghétköznapibb alapanyagokból. És persze szinte fillérekből!


Ezek közül az alternatívák közül most egy WC tisztító bomba receptjét mutatom meg neked, de mielőtt bármibe is belekezdenénk, szeretném hangsúlyozni, hogy a bomba nem végzi el a WC teljes tisztítását, inkább csak két takarítás közötti időszakban tehet remek szolgálatot!



Mire lesz szükséged, és miért pont ezekre?

Citromsav: A citromsav természetes, környezetbarát vízkő- és rozsdaoldó tulajdonsággal bíró gyenge sav. Általánosságban mindenre alkalmazható, amire az ecet is, viszont az ecettel ellentétben a citromsavval szagtalanul takaríthatsz.


Szódabikarbóna: jól oldódik vízben és semlegesíti a szagokat. (Tökéletesen használható továbbá: zsíroldásra, fürdőszobai- és konyhai tisztításra, italok által okozott foltok eltávolítására, szagtalanításra.)


Illóolajok: Illatosítanak, továbbá – attól függően, hogy milyet használsz a bombához – antibakteriális hatásúak: ilyen például a teafaolaj, melyről korábban ebben a cikkben már részletesebben is írtam: Antibakteriális csodaszer a természet patikájából: a teafaolaj.



Hogyan készítsd el?


Hozzávalók:


0,5 bögre szódabikarbóna (nagyjából 100-120 gramm)

0,5 bögre citromsav (nagyjából 100-120 gramm)

víz szórófejes flakonba töltve

5 csepp teafaolaj

5 csepp citrom illóolaj

5 csepp narancs illóolaj

5 csepp menta illóolaj

A száraz alapanyagokat egy nagyobb tálban keverd össze, majd óvatosan spriccelj rá annyi vizet, amennyitől nedves homok állagot érsz el.