Börtönbüntetés járhat, ha valaki leveri a fecske fészkét a házáról, jól figyeljenek, mert új szabályozás jött ezügyben


Börtönbüntetés járhat, ha valaki leveri a fecske fészkét a házáról, jól figyeljenek, mert új szabályozás jött ezügybenMagyarországon évről évre kevesebb fecske él, ezért tilos leverni a fészküket.

Fotó: ezerjofu.comÁprilistól tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése házátalakítás, felújítás, szigetelés, festés miatt - írja a Blikk. A Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a törvény már a fészkek és a tojások elpusztítását is bünteti. Mivel általában 4 egyed él egy fészekben, akár negyedmillió forintos bírságot is kiszabhatnak egy fészek leverése miatt.


Kevesen tudják, de akár még börtönbe is kerülhet az, aki eltünteti a fecskefészkeket az otthonáról. Sokan ugyanis egy szatyrot tesznek ilyenkor a fészek bejáratához, így a szülők nem tudnak visszamenni és azzal 4-5 kisfecskét ítélnek lassú kínhalálra. Márpedig ilyenkor joggal vetődhet fel az állatkínzás is. Márpedig a Büntető törvénykönyv alapján két év börtönnel büntethető az a gerinces állattal szembeni bánásmód, amely annak pusztulását okozza.