FIGYELEM: Vigyázni kell az albán pékségekkel!


FIGYELEM: Vigyázni kell az albán pékségekkel!

 


Az olcsóságuk visszaüthet.


Azt hiszed, azért barna a kenyér, mert egészséges? Egy pék már évekkel ezelőtt elárulta, hogy bizonyos pékségekben olcsón megoldják a barna kenyér dolgát: malátával vagy kakaóporral barnítják be a kenyeret. A naiv fogyasztó meg boldogan viszi haza, hogy egészséges kenyeret tesz az asztalra.


A Magyar Pékszövetség odafigyel az egyre nagyobb konkurenciát jelentő ‘albán’ pékségekre. Már azt is nehéz megérteniük, hogyan nyithatnak százszámra ilyen szépséges, hatalmas panorámapultos üzleteket az albánok, akik Európa legszegényebb országából érkeznek. Miért engedik meg nekik, hogy címke nélkül forgalmazzák a kenyeret? A magyar péknek a Magyar Élelmiszerkönyv alapján kell a péksüteményt elkészíteni, de ez az albánra nem vonatkozik? S ha ezerszámra várnak munkalehetőségre a magyar pékek, hogyan kaphatnak tömegével tartózkodási engedélyt az albánok?


A hatóságok arra hívják fel a figyelmünket, hogy óvatosan vásároljunk az albán pékségekben, különben csúnyán rászedhetnek bennünket! A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére van szükség.