Ha van eszed, még most bevásárolsz tojásból Húsvétra - hiánytermék lehet belőle húsvétra


Ha van eszed, még most bevásárolsz tojásból Húsvétra - hiánytermék lehet belőle húsvétra


Húsvétra az árstop miattt kiszámítható szinten, 90 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára. Hiányra nem számítanak a piac szereplői, de a bevásárlással nem érdemes az utolsó napokig várni – derül ki az Agroinform.hu elemzéséből. 


A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke, Pákozd Gergely a portálnak elmondta, nem számítanak ellátási problémákra a következő hetekben.


Ugyanakkor azt javasolják vásárlóknak, ne az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, mert egy nagyobb roham az adott napra okozhat pillanatnyi hiányt. 


A 2022. november 9-én a tojásra is kiterjesztett élelmiszerárstop hatására a termék átlagára az elmúlt hónapokban 90 forint körüli szintre állt be. Mivel az árstop április 30-ig biztosan érvényben lesz, a húsvéti időszakban is erre az árszintre számíthatunk.


A 90 forintos árszint éves szinten 80 százalék körüli drágulást jelent, hiszen tavaly húsvét környékén 50 forint körül mozgott a fogyasztói átlagár. A jelentős áremelkedést a termelés költségeinek jelentős megugrása okozta.


Az árstop eltörlése után azonban a duplájára is drágulhatnak a termékek.