Krónikus obstruktív tüdőbetegsége van Lajcsinak - tüdőátültetésre lehet szüksége - palackra köthetik


Krónikus obstruktív tüdőbetegsége van Lajcsinak - tüdőátültetésre lehet szüksége - palackra köthetik



 Lajcsinak a gyógyulásra nincs esélye és a gyógyszerek is csak ideig-óráig segítenek.


Ahogy arról a Ripost is beszámolt, Galambos Lajos súlyos egészségi állapotban van, ráadásul szinte esély sincs arra, hogy teljesen felépüljön. A trombitaművész ezért is kapott halasztást a börtönbüntetése megkezdése kapcsán. Ez persze számára nem jelent megkönnyebbülést, hiszen bárki, így ő is szívesebben ülne 11 hónapot, mintsem szembenézzen a COPD végleges diagnózisával.  A köznyelvben tüdőtágulatként ismert betegségnek ugyanis nagyon súlyos következményei vannak. 



Galambos Lajos számára nem sok jót tartogat a jövő (Fotó: Markovics Gábor)

Olyannyira, hogy egy idő után már a gyógyszeres kezelés sem használ, és egy ponton túl a beteg számára nem marad más remény, mint a transzplantáció. Ezt a beavatkozást azonban csak 65 évnél fiatalabb betegek esetében végzik el. Galambos Lajos pedig januárban töltötte be 62. életévét, vagyis számára ez a lehetőség már koránt sem biztos, hogy adott. Az pedig, hogy a trombitaművészt szerdán mentővel szállították kórházba, arra enged következtetni, hogy a baj egyre nagyobb. A Bors arról kérdezte dr. Bense Tamás orvost, hogy milyen kilátásai lehetnek egy COPD-s betegnek. 


„A tüdő működését rengeteg külső behatás befolyásolja. A toxikus agyagok folyamatos belélegzése és az ezekre való érzékenység is vezethet az úgynevezett COPD betegséghez. De a tartós dohányzás is kiválthatja. Néhány évnyi káros behatás után a folyamat még visszafordítható, de egy bizonyos idő elteltével már nem."


 A gyógyszeres kezelések egy darabig működhetnek, de egy idő után már azok sem hatásosak.

"Ezen a ponton az egyetlen megoldás a transzplantáció, de ehhez alkalmas beteg és természetesen alkalmas donorszerv is kell” - magyarázta a szakember, aki hozzátette, egy súlyosabb roham, akár a beteg halálához is vezethet.


„Egy COPD okozta fulladásos roham, akár végzetes kimenetelű is lehet, különösen akkor, ha a betegséghez szívprobléma is társul. Ugyanakkor megeshet, hogy a beteg ugyan túléli a rohamot, de gépre kerül, amivel meghosszabbítható az élete, bár értelem szerűen az ilyen betegek életminősége nagyon megromlik, hiszen életük végéig palackról kell lélegezniük" - tette hozzá dr. Bense Tamás