Meghalt Fanni az a kislány, aki nemrég új szívet kapott Magyarországon elsőként.. Isten Veled Angyalka


Meghalt Fanni az a kislány, aki nemrég új szívet kapott Magyarországon elsőként.. Isten Veled Angyalka


Meghalt az a 19 éves lány, aki 2012-ben kapott új szívet. Fanni akkor mindössze 8 éves volt, az új szervét pedig külföldről kapta. 11 évig zökkenőmentesen élte az újszíves életét, két hete azonban szervezete a kilökődés tüneteit produkálta. Hatszor élesztették újra. 



Szívizomgyulladással született

Fanni szívizomgyulladással született, 8 éves volt, amikor rohamosan romlani kezdett az állapota. Az édesanyja szerint ugyan ránézésre fel sem tűnt, hogy baj lenne vele, ám a szívizmában nem maradt tartalék. Ez azt jelenti, hogy a keringést támogató gyógyszereket folyamatosan elégette a szíve, nem raktározta el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!



Pár napon belül jött az új szerv

„Egy keddi napon került fel a hazai transzplantációs listára, csütörtökön az Eurotranszplant nemzetközi szervcsereszervezet listájára, hétfőn pedig már kaptuk is a riasztást utóbbitól. Így ő volt az első gyermek az országban, aki külföldről kapott új szervet” – emlékezett vissza lánya történtekre Ambarusné Balogi Melinda, Fanni édesanyja.



Hamar visszailleszkedett

A kislány akkor hamar felépült, bő egy hónap után már el is hagyhatta a kórházat. Zökkenőmentesen visszailleszkedett, még testnevelésből sem volt felmentése. Mindössze az étkezéssel és a higiéniával kapcsolatos szabályokat kellett szigorúan betartania.



Kilökődés tünetei

„Az akaraterő sokat számít, különösen egy gyermeknél. Fanni nagyon erős, és meg akart gyógyulni. Most 19 éves, és egyszerűen nem tudjuk, mi történt. Két héttel ezelőtt a kilökődés tüneteit produkálta, nehezen lélegzett, puffadt, víz volt a hasában és a mellkasában” – mondta nemrég Fanni édesanyja a Blikknek. 



Megállt a szíve

A család ezután Budapestre utazott. Itt derült ki, hogy a kilökődés utolsó fázisában jár.  Annak ellenére, hogy azonnal megkapta a legerősebb kilökődésgátló szereket, szombaton a CT közben leállt a szíve, pontosabban a teljes jobb szívkamra. 



Hatszor élesztették újra

Ezután hatszor élesztették újra. „Mindez napközben történt, a kezelőorvosa csak este fél kilenckor hívott fel, addig nem tudtam róla semmit. Hihetetlen volt, amikor közölte: „asszonyom, most halt meg a lánya a CT alatt, de visszahoztuk az életbe”. Ezt az érzést egyszerűen nem lehet leírni. Úgy voltam vele, ez csak egy rossz álom, és fel fogok belőle ébredni” – mondta az eset után az édesanya. 



Feladta a küzdelmet

„Fájdalmas szível tudatjuk mindenkivel, hogy szeretett lányunk Fanni ma feladta a küzdelmet és az angyalok táborát erősíti!”- írta legfrissebb posztjában az édesanya.



Tortát ígért édesanyjának 

Fanni cukrásznak tanult, imádott sütni. Édesanyja azt mondta, március 8-án van a születésnapja, lánya pedig megígérte neki, hogy akkora már ő süti meg az ünnepi tortát. De ez az ígéretét sajnos már nem tudta beváltani. Bár biztatóak voltak ez eredmények, a 19 éves lány mégis meghalt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!