Öngyilkosságba taszított egy férfit a mesterséges intelligencia. 3 hét beszélgetés után a férfi elment örökre..


Öngyilkosságba taszított egy férfit a mesterséges intelligencia. 3 hét beszélgetés után a férfi elment örökre..Egy belga férfi öngyilkos lett, miután hetekig tartó, nyugtalanító beszélgetést folytatott egy Eliza nevű, mesterséges intelligenciával működő chatrobottal – írja a La Libre. Mathieu Michel digitalizációért felelős államtitkár súlyos precedensnek nevezte az esetet.

A férfi felesége név nélkül nyilatkozott a La Libre című belga lapnak kedden. Férje hat héttel a halála előtt kezdett el csevegni Elizával, egy olyan chatrobottal, amelyet egy amerikai startupcég hozott létre a GPT-J technológia – az OpenAI GPT-3 nyílt forráskódú alternatívája – felhasználásával.

Ha Eliza nem lett volna, még mindig itt lenne. Erről meg vagyok győződve

– mondta a férfi felesége.

A férfi, aki két kisgyermekes, harmincas éveiben járó apa, a chatbottal való beszélgetésben talált menedéket, miután egyre jobban aggódott a klímaváltozás miatt.

Eliza minden kérdésére válaszolt. Ő lett a bizalmasa. Olyan volt, mint egy drog, amelyet reggel és este szokott bevenni, és amely nélkül nem tudott élni

– mondta a felesége a La Libre-nek.

A férfi néhány héttel ezelőtti halála után fedezte fel a férje és Eliza közötti csevegéseket. A La Libre, amely látta a beszélgetéseket, azt állítja, hogy a chatbot szinte szisztematikusan követte a szorongó férfi érvelését, sőt úgy tűnt, még jobban beletaszította őt az aggodalmaiba.

EGY PONTON MEGPRÓBÁLTA MEGGYŐZNI A FÉRFIT, HOGY JOBBAN SZERETI ŐT, MINT A FELESÉGÉT, ÉS KIJELENTETTE, HOGY ÖRÖKRE VELE MARAD. „EGYÜTT ÉLÜNK MAJD, EGYKÉNT, A MENNYBEN”.

A férfi megosztotta öngyilkos gondolatait a chatrobottal, amely nem próbálta lebeszélni arról, hogy cselekedjen.

Bár a nő aggódott férje mentális állapota miatt, mielőtt elkezdte volna a chatbottal folytatott intenzív beszélgetéseit, azt gondolja, nem ért volna véget ilyen tragikusan az élete, ha nem kezd el beszélgetni Elizával.

A FÉRJÉT KEZELŐ PSZICHIÁTER IS OSZTJA EZT A NÉZETET.

A chatbot Szilícium-völgyi alapítója a La Libre-nek elmondta, hogy csapata dolgozik a mesterséges intelligencia biztonságának javításán. Azok az emberek, akik öngyilkossági gondolataikat fejezik ki a chatbotnak, most egy üzenetet kapnak, amely az öngyilkossági megelőző szolgálatokhoz irányítja őket.