Felmentették Bige Lászlót elsőfokon.


Felmentették Bige Lászlót elsőfokon.



Április 25-én, kedden délelőtt tartották a magyar milliárdos, Bige László vesztegetési és okirathamisítási ügyében a tárgyalást. A Nyíregyházi Törvényszéken délelőtt 10 órakor kezdődött meg a műtrágyakirály pere, a vállalkozót aztán első fokon felmentették.



Bige Lászó vagyonát egyébként több mint 90 milliárd forintra becsülik, s főként a műtrágyagyártásban érdekelt. Korábbi állítása szerint nem követett el semmilyen bűncselekményt, mindezt pedig most alátámasztani látszik a Nyíregyházi Törvényszék határozata is, Bigét ugyanis első fokon felmentették a vádak alól.


Amint azt korábban a Blikk is megírta a vádirat szerint a vádlott a 2009-es év végén üzleti kapcsolatba került a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójuk során a vádlott felajánlotta ezen cégvezetőnek, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át részére, amelyet a saját vevőkörének így haszonnal tud tovább értékesíteni, részben számla nélkül. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak.


A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevői részére azt haszonnal értékesítette. A számla nélkül eladott termékekért 2010. januártól októberig több alkalommal befolyt, összesen 135.400.000 forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak a valótlan leértékelés ellentételezéseként.