Úgy megetették a 23 éves fiút a tolnai kórházban, hogy megfulladt, és meghalt. Így merjünk kórházba menni?


Úgy megetették a 23 éves fiút a tolnai kórházban, hogy megfulladt, és meghalt. Így merjünk kórházba menni?



Megfulladt egy 23 éves fiatalember az egyik Tolna vármegyei kórházban, mert az anyja kérése ellenére is darabos ételt adtak neki pépes helyett. A Pécsi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé az etetést engedélyező orvost, és a beteget megetető ápolót is.


Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az esettel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is arra az esetre, ha az előkészítő ülésen beismerik a bűnösségüket, és lemondanak a tárgyalás jogáról.


Kérdésünkre elmondta még, hogy egyikük sem ismerte be a bűnösségét, s az ápoló vallomást sem tett a nyomozati szakban.


A fiatalembert 2020. október 24-én vették fel abba a kórházba, ahol a szakorvos és az ápolónő is dolgozott. Egy vele született betegség miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki a fiatalnál, ami esetleges garatreflex gyengeséggel járt együtt.


Másnap reggel megetették a beteget, és darabos ételt adtak neki. Amikor az anyja érdeklődött a fia állapotáról, akkor azt mondták neki, hogy a beteg megfelelően reggelizett, és darabos ételt kapott. Az édesanya közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is. Az orvos feltüntette a lázlapon a 23 éves férfi speciális táplálkozási igényét.


Az ápoló délután a fiatal etetéséhez készült és észlelte, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a beteget. Az orvos hozzájárult ehhez, az ápoló pedig segített a betegnek enni, s kanállal etette őt.


A fiatal férfi azonban fulladozni kezdett az ebéd elfogyasztása után. Az orvos megpróbálta szabaddá tenni a légutakat, de beavatkozása ellenére is meghalt a beteg. A kórházi dolgozók megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték az áldozat állapotát, nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak neki, illetve erről rendelkeztek. Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. Az ügyészség pénzbüntetést kért a szakorvosra és az ápolónőre is.