Ezt az írást Hofiról csak a mai 50-60 évesek fogják érteni.. de Ők nagyon!


Ezt az írást Hofiról csak a mai 50-60 évesek fogják érteni.. de Ők nagyon!"Betegen, operáltan színpadon volt, élete utolsó napjáig, és árasztotta magából azt a valamit, amit szavakkal nem lehet kifejezni.

Ezt főleg mi tudjuk, színházának tagjai, akik a nézőtér függönyrésein vagy az ügyelői hangszórókon át sok száz alkalommal hallgattuk műsorait.

A közönség itt nem egyszerűen nevetett, vagy kacagott, vagy tapsolt, mint bármelyik színházban, ahol sikeres előadásokat játszottak, hanem röhögött, ordított és hahotázott - a nézőtérről olyan hangok jöttek ki, mint a hullámvasútról, szinte kéjesen sikoltoztak a poénok. Ez valóban különleges esemény volt.

Géza kora este jött be a színházba, amikor rendszerint még más, szintén sikeres komédiákat játszottunk. A közönség nevetett.

Ő is hallotta, s azt kérdezte:

- Megy még a híradó?

- Igen.

A főműsor a Hofi volt.

Ezeknek a műsoroknak a hangulatát sehol sem tapasztaltam, s nem is fogom soha. Színházát magával vitte. Ott van, ahol ő.

Tudta a saját értékeit. Tudta, hogy zseni. S mivel valóban az volt, ez nem valami felpüffedt gőgöt jelentett számára, hanem szerény, szorgalmas alázatot.

Hiúság nélkül nincs színész, hiszen meg akarja magát mutatni. Géza is megmutatta magát - de csak a színpadon."

Hofi Géza emlékére...

1936.07.02 - 2002.04.10.