Ha van ilyen a bal kezén, az védett EZ ellen a komoly betegség ellen


Ha van ilyen a bal kezén, az védett EZ ellen a komoly betegség ellen


Akinek van ilyen hege a bal karja felső részén örüljön, mert védett EZ ellen a SÚLYOS betegséggel szemben: - Neked látszik? A bal felkaron levő kisebb vagy nagyobb heg, a feketehimlő elleni oltás maradványa. A közismert neve tüzes karcolás volt.

Az 1980-as évekig a himlő elleni oltás kötelező volt, ezért minden ember karján ott díszelgett a kis maradandó jel. Élő, legyengített varicella vírusokat juttattak a szervezetbe annak érdekében, hogy az immunrendszer meg tudja védeni majd a szervezetet, ha ténylegesen támadna a bárányhimlő. A vakcina beadása után az érintett bőrfelület néhány héten keresztül gyógyult. Ezután maradt egy kisebb vagy nagyobb heg, a szervezet immunitásától függően.

A vakcinát egy kétágú tűvel juttatták be. Amikor a tűk a bőrrel érintkeztek, felszakították azt, és egy-egy kisebb adag védőoltás jutott a szervezetbe. Ennek hatására kisebb hólyag keletkezett körülötte. Az érzékenyebb embereknél nagyobb hólyagok, dudorok keletkeztek. 6-8 óra múlva a dudor visszahúzódott, de a keletkezett heg, egy életen át megmaradt a bőrön.

Az 1980-as évek óta a feketehimlő lekerült a kötelező védőoltások listájáról, így csak akkor szükséges oltást adatni, ha egy olyan országba utazunk, ahol még mindig jelen van a vírus.