Letöltendőt szabtak ki egy sebész orvosra, aki követelte a hála pénzt, és megszabta mennyit adjanak neki


Letöltendőt szabtak ki egy sebész orvosra, aki követelte a hála pénzt, és megszabta mennyit adjanak neki


Az elítélt orvos kevesellte a betegektől kapott hálapénzt, ugyanis azt is szóvá tette, hogy ő a Balatonról autóval jár fel a fővárosba.

A Kúria két év letöltendő börtönt szabott ki egy korrupt sebészre, ezen kívül három évre eltiltották a közügyektől, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is. Ezt a Fővárosi Főügyészség közölte múlt hét csütörtökön.

Az orvos 2009 és 2013 között egy budapesti kórházban dolgozott, mint ortopéd sebész főorvos. A doktor számos műtéti beavatkozást végzett, ezért pedig elvárta a hálapénzt betegeitől. Jogosulatlanul kért pénzt olyan egészségügyi ellátásért, amit egyébként a társadalombiztosítás finanszírozott. Sőt, több esetben is előfordult, hogy kevesellte a hálapénzt és a kapottnál nagyobb összeget követelt.


A sebész egész egyszerűen úgy indokolta nagyravágyását, hogy harmincezer forintot a barátaival mindössze néhány perc alatt eltapsol, sőt, még ötvenezer forint is kevés, mivel saját autóval jár fel a Balatonról Pestre.

A betegek többségével közölte, hogy maga a műtét mennyibe fog kerülni, illetve a hálapénz mértékét is meghatározta. Elmondta, szerinte mekkora az az összeg, ami elfogadható az adott beavatkozásért.

Továbbá, az sem volt meglepő, hogy figyelmeztette is a betegeket, hogy még vissza kell menniük varratszedésre és különben is, mástól többet is elszokott kérni. Volt olyan beteg, akinek még a részletfizetést is felajánlotta. Előfordult olyan eset is, amikor egy beteg nagyobb értékű könyvet ajándékozott volna a sebésznek, de ő elutasította és egyértelműen utalt arra, hogy neki pénzre van szüksége. A tárgyi ajándékokat nem tartotta elfogadhatónak, ugyanis azokból nem tudott vásárolni magának.

Az orvost első fokon kilenc rendbeli veszteség elfogadása miatt két év letöltendő börtönre ítélte a bíróság. A másodfokú bíróság azonban, enyhített büntetésén, méghozzá arra hivatkozva, hogy a vádlott nem minősült önálló intézkedésre jogosultnak. Így végül büntetése csökkent, sőt, annak végrehajtását is felfüggesztették. A Fővárosi Főügyészség a jogerős döntés elleni felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához és kérte az önálló intézkedésre jogosultság mint minősítő körülmény megállapítását és letöltendő szabadságvesztés kiszabását. A Legfőbb Ügyészség fenntartotta az indítványt, majd a Kúria helyt is adott annak.

A Legfőbb Bíróság megállapította, hogy a beavatkozások díjat TB-járulék fizetése ellenében az egészségbiztosítás, annak hiányában pedig a beteg fizeti, de az eljáró orvosnak nem jár semmilyen ellenszolgáltatás, ugyanis az jogtalan előnynek minősül. Az orvos a beteg iránt önálló intézkedési jogkörrel bír, tehát, ha jogtalan előnyt kér, akkor ebben az esetben cselekménye súlyosabbnak minősül.