6 hétköznapi étel, amivel a házi kedvenced életét kockáztatod.


6 hétköznapi étel, amivel a házi kedvenced életét kockáztatod.

 

Mindanyian nagyon szeretjük a háziállatunkat, de azt tudjuk-e, hogy mely hétköznapi ételek okozhatnak akár azonnal halált egy macskának vagy kutyának? Mi most utána jártunk, és megmutatjuk Önöknek, hogy megóvják kiskedvencesük életét 

Nem mérgező a kutyaeledel macskáknak vagy fordítva, de a különféle állatoknak különböző tápanyagokra van szükségük. A macskaeledel magasabb fehérjeszintet és kalóriát tartalmaz. A kutyáknak több rosttartalmú étrendre van szükségük. 
 A macskaeledel magas taurinszintet is tartalmaz. Szükségük van a kiegyensúlyozott anyagcserére. Ez az összetevő hiányzik a kutyaeledelből, mert nem tudják metabolizálni. 

 Megoldás: 

 Ha kétséges, hogy elegendő táplálékot biztosít-e háziállatának, az állatorvosok segíthetnek a megfelelő étrend kiválasztásában.


A bab: 

A konzervbab fő problémája az, hogy tartósítószereket és sót tartalmaznak, amelyek veszélyesek a háziállatokra. Például egy fél csésze konzervbab körülbelül 400–500 milligramm nátriumot tartalmaz. A kedvtelésből tartott állatok nátriumtoleranciája azonban nagyon alacsony.

Megoldás:

Ha kedvence kedveli a babot, válassza a zöldbabot, a lencsét vagy a szárított babot. Nem szabad sós vagy konzerv. És csak nagyon kis adagokban adhatja azokat háziállatának.


A tonhal: 

A tonhal rendkívül "sok" higanyt tartalmaz a macska és kutya testsúlyához képest, ezért tilos számukra nagyobb mennyiségben ezt a csemegét felszolgálni. 

A megoldás:

Kizárólag olyan tonhalas ételeket adjon a kedvencének, amelyet boltban vásárol, lehetőleg kifejezetten ezzel foglalkozó szakirányú boltokban. 


A mogyoróvaj :



Általában a kutyák kedvtelésből eszik a földimogyoróvajat. 

Néhány gyártó azonban hozzáad a termékhez xilitolt, amely a háziállatokra mérgező. A xilit egy édesítőszer, amelyet cukor helyett használnak, mert alacsonyabb kalóriájú. A xilitol alacsony vércukorszintet és májkárosodást okozhat háziállatoknál.


A tej : 

Nem a kicsi mennyiségekről van szó, hanem inkább arról, hogy napi szinten sok tejet adjunk háziállatunknak.. Néhány evőkanál a kutyának még rendben van. 

A termék zsírt tartalmaz, amely elhízáshoz vezethet. Ha egész tálba engedi háziállatának, hasmenéshez, gyomorpanaszokhoz és hányáshoz vezethet. És ne felejtsük el, hogy olyanok, mint mi, és intoleranciák lehetnek a laktózra - valójában szinte minden macska laktóz intoleranciát mutat. 


A citrusfélék :

Nagyon vonzzák egyes macskákat a citrusfélék illatai, de tudni kell, hogy számukra igencsak mérgező ez a nedű. Ne adjunk nekik se citromot, se narancsot, mert akár ki is száradhatnak tőle, de a hányás-hasmenés az garantált.