44 éve ezen a napon halt meg Apgar, aki miatt ma rengeteg újszülött marad életben


44 éve ezen a napon halt meg Apgar, aki miatt ma rengeteg újszülött marad életben44 éve ezen a napon halt meg Virginia Apgar, amerikai aneszteziológus, aki nagyon sok kisbabát mentett meg. Rájött ugyanis, hogy rengeteg újszülöttet nyilvánítanak halva születettnek, holott még élnek, csak az orvosok azt gondolják, hogy nem elfogadható az állapotuk ahhoz, hogy életben maradjanak. 

 Az Apgar-tesztet a születés után egy perccel, illetve öt perccel végzik el, a babák állapotát 0-tól 10-ig terjedő skálán értékeli, két pontot kap, ha egész teste rózsaszín, kettő pontot kap a sírásra, kettőt az élénk légzésre, kettőt, ha mind a négy végtagját mozgatja, és kettőt, ha a pulzusszáma 100 fölött van. Hamar világossá vált, hogy a kisbaba, aki az egyperces Apgaron alacsony pontszámot kapott, oxigén és melegítés hatására sokszor kitűnő eredményt érhet el az ötperces Apgar-teszten. 

 Az Apgar-tesztet 1953-ban vezették be, és nemcsak sok-sok baba maradt életben a hatására, hanem számos más változáshoz is vezetett, például az Apgar-tesztek eredményeinek ismeretében szüntették be a fogó használatát szüléskor, és vezették be helyette a sokszor életmentő császármetszést.