Ezért nem lesz beteg mindenki a koronavírustól. Megoldódhatott a rejtély


Ezért nem lesz beteg mindenki a koronavírustól. Megoldódhatott a rejtély



Miért lesznek egyes emberek betegek, mások viszont nem?

A tudósokat és a kutatókat foglalkoztató központi kérdések közül máig az az egyik fontosabb, hogy a SARS-CoV-2 vírus miért gyakorol különböző hatást az emberekre. Hogy egyesek miért vészelik át tünetmentesen a fertőzést, míg mások – olyanok is, akik fiatalok és egészségesek – súlyos állapotba kerülnek, vagy akár bele is halnak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezet eltérő reakcióinak az interferonokhoz lehet köze.

Az interferonok olyan, sejtjeink által kibocsátott fehérjék, amelyekkel szervezetünk a kórokozók (vírusok, baktériumok, paraziták) ellen küzd, úgy, hogy ezek különféle módszerekkel aktiválják immunrendszerünket. (Az interferonok és más citokinek – vagyis a sejtkommunikációban fontos szerepet betöltő jelzőmolekulák – okozzák a fertőzések bizonyos tüneteit, például a lázat, vagy az izomfájdalmat.)

A legújabb kutatások szerint a súlyos koronavírusos tünetekkel küzdők 14 százalékánál nem alakul ki megfelelő interferon-válasz. Néhányuknál azért, mert a szervezetük által termelt antitestek tévesen megtámadják és semlegesítik az interferonokat. Másoknál pedig bizonyos genetikai mutáció megakadályozza, hogy testük elegendő mennyiségű interferont termeljen. Vagyis a nem megfelelő interferon-válasz lehet a magyarázat arra, hogy egyes emberek miért betegebbek másoknál.


Kínában az egészségügyi dolgozók belélegzett porlasztott interferonnal próbáltak védekezni a koronavírus-fertőzéssel szemben. De mivel ezek még mindig számos kérdést vetnek fel többek között az interferon dózisával, időzítésével és típusával kapcsolatban, kockázatokkal is járnak, így az interferon-terápia széleskörű és biztonságos alkalmazása a koronavírusos betegek kezelésében még egy kicsit várat magára.

Más tényezők is befolyásolhatják a koronavírus-fertőzés lefolyásának súlyosságát. Például az immunrendszer túlzott aktivitása (ezt a jelenséget citokin-viharnak is nevezik), ami az egész szervezetben kiterjedt és intenzív gyulladásos válaszokat generálhat. Ezek elsődleges célja ugyan éppen a kórokozók visszaszorítása, mégis kontraproduktívak lehetnek: károsíthatják a szöveteket és a szerveket.