Müller Cecília megszólalt a további korlátozások bevezetésének a lehetőségéről..


Müller Cecília megszólalt a további korlátozások bevezetésének a lehetőségéről..



A magyarországi települések 85 százalékában találtak koronavírussal fertőzött személyt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országban mindenhol jelen lehet a vírus – mondta az országos tisztifőorvos vasárnap, a közmédiának nyilatkozva. 

Müller Cecília úgy fogalmazott, mindenki akkor jár el helyesen, ha magát, illetve a vele nem egy háztartásban élőket potenciálisan fertőzöttnek tekinti és ennek megfelelően tartja a kapcsolatot másokkal. Azért vezettek be szigorú korlátozó intézkedéseket, hogy egyre kevesebb találkozás történjen az emberek között. Erre azért is szükség volt, mert szinte nincs már olyan család, amelynek környezetében nem regisztráltak pozitív személyt.


A tisztifőorvos rendkívül fontosnak nevezte, hogy aki tüneteket észlel magán, az ne menjen sehova, maradjon otthon és kérjen segítséget a háziorvosától. Az emberek rendkívül különbözőképpen reagálnak a vírusra: van, aki szinte tünetek nélkül vészeli át a fertőzést, míg másoknál súlyos szövődmény alakul ki.


Hozzátette, szeretnék, hogy ne kelljen további szigorításokat bevezetni, erre pedig akkor van lehetőség, ha a lakosság fegyelmezetten betartja a jelenlegi szabályokat. A korlátozások bevezetését követő 2-4 hét után lehet majd látni, milyen eredményt hoztak a mostani szigorítások.