Jól nézzék meg ezt a Mentőst! Ez az ember megmentette a gyermekem életét, amiért életem végéig hálás leszek neki, most neki üzenek


Jól nézzék meg ezt a Mentőst! Ez az ember megmentette a gyermekem életét, amiért életem végéig hálás leszek neki, most neki üzenek



Telefonon adott utasítást a mentős annak a 3 éves gyermek szüleinek, aki egy cukorka miatt szinte megfulladt. Csupán pár pillanat volt az egész, de ilyenkor a kétségbeesett szülők számára egy örökkévalóság az élet-halál harc.


Amint észrevették, hogy 3 éves gyerekük fulladozni kezd a cukorkától, rögtön hívták a 112-es segélyhívószámot, és egy tapasztalt mentős, Adrian telefonos segítségével sikerült megmenteni a gyerek életét.


A mentőautó már úton volt, de ilyenkor minden perc számít, ezért alkalmazták közben a telefonos segítséget. Szerencsére az anya meg tudta őrizni az önuralmát, és pontosan követni tudta az utasításokat, amiket a mentős mondott.


A mentős és a szülők közötti beszélgetést a Román Belügyminisztérium hivatalos Facebook-oldalán tették közzé.


– Halló! Itt a tűzoltóság! Miben segíthetek?

A vonal másik oldalán egy férfi remegő hangon:

– Uram, egy gyerek fulladozik! Nem lélegzik!


Adrian, a tapasztalt rohammentős, épp visszatért egy bevetésről és belépett a diszpécserhez, hogy megírja a jelentését. Éppen meghallotta a diszpécser és férfi közötti beszélgetést, elveszi a pórfejhallgatót és átveszi a beszélgetést:


– Mitől fulladozik a gyerek, uram?

– Egy cukorkától, de már nem lélegzik!

– Nyugodjon meg, és mentsük meg együtt az életét! Hall engem?

– Mentőre van sürgősen szükségük!

– Uram, figyelmesen hallgasson végig! Figyelmesen hallgasson végig, kérem!

– Igen! Hallgatom!

– Hány éves a gyerek?

– 3 éves, Uram!

– Kérem vegye a karjába a gyereket, és helyezze arccal lefelé a bal karjára, amit közben a térdén támaszt meg, a gyerek állát pedig alulról tartsa a bal kezével. Most üsse meg határozottan ötször tenyérrel a gyerek lapockája között alulról felfelé”


– Nem kap levegőt uram, nem tudom, mit tegyek, nem jöhetne egy mentő?”


– A mentő úton van, de addig is még egyszer meg kell próbálnia ezt a műveletet. Üsse meg egy kicsit erősebben most! – utasította határozottan kollégánk.

– Üsse picit határozottabban! Igen?

– Igen, Uram!

– Gyerünk, most!


– Lélegzik?

– Nem, Uram!

– Még egyszer! Gyerünk!

Néma csend


– Még egyszer! Most!


Egyszer csak a telefonban gyereksírás hallatszik és a szülők örömkiáltása: Lélegzik! Lélegzik! Helyrejött!


A diszpécsereink megkönnyebbülve lélegeznek fel. A gyereket az édesanya lélekjelenléte mentette meg, a rohammentős segítségével. A gyerek már jól van!


Ilyen helyzetben minden perc számít. Ezért nagyon fontos, hogy olyan szakemberek legyenek körülöttünk, akik profi életmentők, és akár telefonon keresztül is elsősegélyt tudnak nyújtani.