Miért tettek kivételt tegnap a rendőrök Grófo temetése alatt? Hónapok óta nyögjük a vírus korlátozásait, nekik miért nem kell?


Miért tettek kivételt tegnap a rendőrök Grófo temetése alatt? Hónapok óta nyögjük a vírus korlátozásait, nekik miért nem kell?

Stummer János írása

 


"NINCS KIVÉTEL! - Milyen rendőri intézkedés történt Grófo-Kozák László tegnapi, több száz fős szolnoki temetése alatt? Ha nem történt rendőri intézkedés, akkor annak mi az oka? A kockázatok előzetes ismeretében miért álltak ölbe tett kézzel a hatóságok? Vezetnek-e be a résztvevőkre vonatkozóak kötelező hatósági karantént a következő napokban?

Ezekkel a kérdéssel fordultam az imént Pintér Sándor belügyminiszterhez, miután a sajtóban megjelent képek és beszámolók tanulsága alapján több százan, közülük többen a járványügyi intézkedéseket nyilvánvalóan megszegve vettek részt Grófo-Kozák László mai szolnoki temetésén.

Nagy szomorúság nekem, hogy ezt az írásbeli kérdést meg kellett írnom a belügyminiszternek, de felelős politikusként, a Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként mást nem tehetek. Közös biztonságunk nemzeti érdek. A szabályok betartása alól senki nincs, és nem lehet felmentve. Nincsen olyan körülmény, amely bárkiket mentesítene ezek alól a szabályok alól.

Egy ország nyögi immár hónapok óta a legkülönbözőbb korlátozásokat. A gyerekeink nem tudnak normálisan iskolába járni, ezért digitális oktatás van. Munkaképes korú és dolgozni akaró emberek veszítik el egyre másra a munkahelyeiket a piac összeomlása miatt, emiatt pedig családok mennek tönkre. Egészségügyi dolgozók kockáztatják az életüket nap mint nap, hogy mentsék a betegeinket.

Kiváló művészeket, nagyszerű zseniket, és hétköznapi embereket, rokonokat, barátokat engedtünk utolsó útjukra az elmúlt néhány hétben. Sokan érezték, hogy ott lenne a helyük más sírok mellett, mégis tiszteletben tartották az előírásokat, s otthon maradtak. Fájó szívvel, de máshogy rótták le kegyeletüket.

Nem kérek mást, nem kérek többet, csak következetességet. De annál egy gyűszűnyivel sem kevesebbet. Ön mit gondol, belügyminiszter úr? Menni fog?

(A képek a szoljon.hu portál tulajdonát képezik. A gyászolóknak őszinte részvétem. Nyugodalmat, s biztonságos házi karantént kívánok nekik.)"