Figyelmeztet az ORFK, minden lakost érinthet ez a dolog


Figyelmeztet az ORFK, minden lakost érinthet ez a dolog



Az ORFK a sorozat-bűncselekmények elkövetőinek minél hatékonyabb felderítéseérdekében hozta létre az országos bűnügyi koordinációs tevékenységet. Ennekkeretében az egész ország területén folytatott nyomozások adatait vetik össze. 2019-ben 73, az ország több megyéjét érintő sorozatban folyt összehangolt nyomozás,aminek eredményeként a rendőrök 1314 bűncselekményt bizonyítottak, és 224személyt fogtak el.


A 73-ból 5 bűncselekmény-sorozatban hivatkoztak a tettesekkülönböző szolgáltatókra, míg 14 sorozatban kifejezetten telefonon, vagy internetenkeresztül követték el a csalásokat.Az elmúlt egy évben az adathalászat volt az egyik leggyakoribb és leginkább növekvőtendenciát mutató online támadástípus Magyarországon (23 %-a támadásoknak). Acsalók jellemzően egy-egy kiemelt időszakhoz kapcsolódóan folytattak és folytatnakilyen jellegű kampányokat, amelyek során leginkább szenzitív adatok és a pénzmegszerzése a fő cél. Ezt a kiberbűnözői módszert leggyakrabban valamely jólbejáratott márka, vagy sok esetben állami cég, közműszolgáltató, pénzügyi szolgáltatónevében, azok arculati elemeit felhasználva, lemásolva alkalmazzák. A NemzetiKibervédelmi Intézet minden esetben a prevencióra hívja fel a figyelmet.A Nemzeti Kibervédelmi Intézet rendszeresen készít tudatosító anyagokat és publikálnemzetközi IT biztonsági híreket, amelyeket minden esetben közzétesz online felületein, így azok megtekinthetők az Intézet honlapján (https://nki.gov.hu/) ésközösségi portálos felületein.Gyakori a Magyar Posta nevében érkező adathalász üzenet.


A társaság ezért a figyelmeztetésre és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt – emelte ki a vállalat szóvivője. Panulin Ildikó elmondta: „a Posta nevében általában nyereményjátékot ígérnek, vagy csomag érkezését jelzik. Ezekben az esetekben az azonnali figyelmeztetést, afolyamatos edukációt, illetve az érzékenyítést tartjuk célravezetőnek, és örömmeltapasztaljuk, hogy ügyfeleink egyre tudatosabbak, éberebbek, és felismerik a gyanúraokot adó jellemzőket, az adathalászatot vagy egyéb csalási kísérletet.”A Posta a rendőrséggel közösen egy, az adathalász üzenetek felismerésében segítőinfografikát készített, amely hamarosan országszerte a több postán is látható lesz,illetve a saját internetes felületeiken is közzéteszik.A szolgáltatók nevében elkövetett csalások másik, hagyományos formája, amikorszemélyesen jelennek meg csalók az ügyfeleknél, és a szolgáltató nevében próbálnakpénzt szerezni.Kreitner Krisztina, a Magyar Víziközmű Szövetség szóvivője elmondta, hogy aszolgáltatók munkatársai mindig jól beazonosíthatók, céges logóval ellátottmunkaruhát viselnek, valamint a gépjárműveken is jól látható az adott szolgáltatólogója és neve.