Holnap nagy havazás várható Budapestre, és az ország ezen területeire


Holnap nagy havazás várható Budapestre, és az ország ezen területeire

 


Végre beköszönt az „igazi” tél havazással és keményebb mínuszokkal.

Hazánk időjárását már jó ideje egy tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon határozza meg, amely lassan változtatja a helyzetét, ezáltal pedig igencsak változatos helyzeteket teremt. Az elmúlt napokban a ciklon hátoldalára kerültünk, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy több hullámban érkeznek hideg légtömegek északról.


Vagyis végre beköszönt az „igazi” tél havazással és keményebb mínuszokkal – erősíti meg a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.


Budapest kimarad


Egy hidegfront nyomában pénteken már országszerte megvastagodik a felhőzet, és főleg a Dunántúl középső és nyugati tájain nagy területen várható havazás. A Bakony és a Mecsek hegyeiben 5-7 centiméter, míg síkvidéken nagyjából 1-3 centi hullhat.


Vasárnap egy újabb mediterrán ciklonból elsősorban a déli területeken és a Tiszántúlon várható 1-5 centiméternyi hó. A szakember megjegyzi, hogy „nem sok”, de ezen az enyhe télen mégiscsak nagy szó. Üröm az örömben, hogy Budapest és környéke a pénteki, és valószínűleg a vasárnapi havazásból is nagyrészt kimarad. Ahol viszont esik, ott meg is marad, a következő 6-7 napban a hőmérsékletek átlag alatt alakul, főleg éjszakánként.


A hófedte tájakon -8 és -12 fokot is mérhetünk, de mindenhol fagypont alatti hajnalokra ébredünk, és napközben is 0 fok körüli átlagokra kell számítani.


Nem lesz „nagy meleg”


Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint komolyabb változás a hónap közepén várható, amikor az északnyugatira forduló áramlás alaposan átkeveri majd a talaj közelében ragadt hideg és a magasabban húzódó melegebb légrétegeket. Ennek következtében a csúcshőmérsékletek 3-6 fok körül alakulnak, és vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk.


Északkeleten és talán Nógrád megyében eshet pár centi hó, míg máshol inkább eső, havas eső és gyakran megerősödő szél lesz a jellemző.


Jelenleg úgy néz ki, hogy január végén, 27. környékén érkezik egy újabb lehűlés, ám ennek részleteit még korai lenne taglalni. Ami biztosnak tűnik, hogy januárban nem lesznek tartósan átlag feletti „nagy melegek”, és a november-december folyamán oly gyakori ködös, szürke téli idő sem tér vissza.