Elkezdik oltani a krónikus betegeket..


Elkezdik oltani a krónikus betegeket..Folytatódik a legidősebbek oltása, és elkezdődik a 60 évnél fiatalabb, krónikus betegséggel küzdő emberek oltása is: nagyjából így lehet összefoglalni az e heti terveket – hangzottl el az M1 Híradójában.

A kórházi oltópontokon már bevetik az orosz Szputnik V vakcinát is, a krónikus betegeket pedig AstraZenecával oltják a háziovosok: azok számíthatnak a háziorvosok hívására a napokban, akik regisztráltak, és szív- és érrendszeri betegségben, krónikus tüdőbetegségben szenvednek, daganatos betegségük van, cukorbetegek vagy transzplantáltak.


Ismétlő oltásokat kapnak már az egészségügyi dolgozók


Gyors vizsgálat, és ha minden rendben van, az orvos beadja a vakcinát. A székesfehárvári kórházban ötezer egészségügyi dolgozót oltottak be eddig, és többségük már a második dózist is megkapta.


„Azért döntöttem, hogy beadatom magamnak, hogy védjem a pácienseimet is meg magamat, illetve a családtagjaimat, semmilyen mellékhatást eddig nem tapasztaltam” – mondta Horváth Zsombor fogorvos.


Az ismétlő oltásokat kapják az egészségügyi dolgozók a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban is.


A teljes védettség nagyjából egy hét alatt alakul ki a szervezetükben.


„Nagyon várom az oltást, hogy a mai napon megkapjam, hogy védett lehessek, hogy a szeretteimmel tudjak találkozni, meg tudjam ölelni őket. Nyilván egészségügyi dolgozóként fokozott veszélynek vagyunk kitéve” – közölte Tóth Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház osztályvezető főorvosa.


Az egészségügyi dolgozók mellett a háziorvosi praxisok 82 év fölötti pácienseit is oltják a kórházakban. Miskolcon minden érintett idősnek, aki regisztrált, beadták a vakcinát.


„Az idősek oltását teljesen elkülönítetten tudtuk végezni, ami járványügyi szempontból azt gondolom, hogy egy pozitív dolog. Az idősek nagyon aranyosak voltak, nagyon örültünk, hogy itt voltak nálunk, és azt gondolom, hogy jól és gördülékenyen zajlott az oltásuk” – Molnár Márta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főorvosa.