40 ezer idős ember él 50 ezer forintból ma hazánkban..Az mire elég?


40 ezer idős ember él 50 ezer forintból ma hazánkban..Az mire elég?

 


142 ezer forint volt az átlagnyugdíj 2020-ban, de az államkincstár adatai szerint majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot. A nyugdíjszakértő szerint ennek több oka lehet, az egyik, hogy az illető a magyar ellátás mellé külföldről is kap nyugdíjat. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége kérdőívet készített, amelyből szerintük az derült ki: sokan úgy érzik, hogy a nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában nem jó. Az ATV Híradó riportja.


Majdnem 40 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akinek alaposan meg kell néznie, mi mennyibe kerül. Az ő nyugdíjuk ugyanis nem éri el még az 50 ezer forintot sem. A Magyar Államkincstár februári adatai szerint a 2020-as év átlagnyugdíját, amely 142 ezer forint volt, a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második nyugdíjas kapja csak meg

Az adatok szerint 36 ezren kapnak 350 000 forintnál magasabb ellátást, 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot is - míg tavaly mindössze 32-en voltak jogosultak erre.

A nyugdíjszakértő szerint a jellemzően alacsony ellátásra jogosultak jelentős része – mintegy kétharmada - külföldről is kap ellátást. A nagyon magas nyugdíjak úgy alakulhatnak ki, ha valakinek nagyon hosszú a szolgálati ideje, akár több mint 50 év, és végig magas volt a bejelentett keresete.