Ez történik, ha rákattint valaki az újabban terjedő csaló SMS-ben található linkre


Ez történik, ha rákattint valaki az újabban terjedő csaló SMS-ben található linkre



Tizenegymillió ember telefonszámát szerezhették meg azok a csalók, akik az elmúlt napokban küldtek hamis SMS-eket csomagok érkezéséről. A Készenléti Rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a csalókkal szemben.

 

Eddigi adataik alapján az a vírus, amit SMS-ekben próbálnak meg szétküldeni, a FluBot nevű malware-családhoz tartozik, melynek első tömeges megjelenését Spanyolországban észlelték az év elején.

A VÍRUS SPANYOLORSZÁGBAN PÁR HÉT ALATT KÖZEL 60 EZER TELEFONKÉSZÜLÉKET FERTŐZÖTT MEG, EZEKEN KERESZTÜL MEGSZEREZVE MINTEGY 11 MILLIÓ TOVÁBBI FELHASZNÁLÓ TELEFONSZÁMÁT IS – KÖZÖLTÉK A HATÓSÁGOK. 

Hozzátették: feltételezhető, hogy a spanyolországi vírust módosították oly módon, hogy Magyarországon is kiküldhető legyen. 

A PROGRAM CÉLJA AZ, HOGY MEGSZEREZZE A KÉSZÜLÉKEKEN TALÁLHATÓ SZENZITÍV ADATOKAT. 

A Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai  megkezdték a hazánkban terjedő malware forráskódjának vizsgálatát, továbbá széles körű nemzetközi adatgyűjtést indítottak a program tevékenységével kapcsolatban. Több külföldi nyomozószervvel is felvették a kapcsolatot, köztük az Europollal és a spanyol hatóságokkal is. 

A rendőrség az javasolja, hogy az emberek semmiképp se nyissák meg azokat a csomagok érkezéséről szóló SMS-eket, amelyek nem a csomagküldő szolgálattól érkeztek. 

HA PEDIG VALAKI VÉLETLENÜL TELEPÍTETTE A VÍRUST, MIELŐBB VÉGEZZE EL A TELEFON GYÁRI VISSZAÁLLÍTÁSÁT AZ ADATAI MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN – KÉRIK A HATÓSÁGOK.