Tasnádi Péter nyugdíja az éhenhaláshoz is kevés.. Egykor milliárdos Don volt, mára kisnyugdíjas, aki hó végére éhezik


Tasnádi Péter nyugdíja az éhenhaláshoz is kevés.. Egykor milliárdos Don volt, mára kisnyugdíjas, aki hó végére éhezikEgykor rettegett, milliárdos maffiavezér volt, sütkérezett a Keresztapa-szerepben, ma meg segélyekért folyamodó kisnyugdíjas: létezik ilyen?!


Tasnádi Péter állítja, minden hónap elején türelmetlenül várja a pénzes postást a nyugdíjával, pedig volt idő, amikor ha szórakozni támadt kedve, luxusautói egyikével elhajtatott a pesti Moulin Rouge-ba, mert az is az övé volt. Akkoriban Budán, a Rózsadomb tetején egy hatalmas fényűző villában lakott, népes személyzettel. Most pedig Pest külvárosának legforgalmasabb utcájában él, ahol szinte vágni lehet a szmogot. De vajon hogy jutott idáig?


– Amikor 1991-ben Bécsből hazajöttem, először uzsorázni kezdtem. Aki nem adta vissza időre a pénzemet, azt szétcsaptam – mesélte Tasnádi. – Később többek között emberölésre felbujtás, önbíráskodás, adóhiány, bűnszervezet létrehozása és -vezetése, pénzmosás, adócsalás, sikkasztás miatt nyomoztak ellenem, 13 évig voltam börtönben. Több milliárd forint vagyonom volt, amit a börtönévek alatt széthordtak. Hat éve szabadultam a börtönből, két éve lakom ebben a kölcsönlakásban, 51 ezer forint a nyugdíjam – panaszolta Tasnádi.


– Ha befizetem a rezsit, utána nem marad ennivalóra sem. Szerencsére minden hónapban 10 ezer forint szociális segélyt kapok az önkormányzattól, amit levélben kell kérnem.


A magyar Keresztapa megtanulta az okostelefon kezelését, Berki Krisztián pedig segített neki abban, hogyan menedzselje magát a közösségi oldalain. Ebből, no meg az önéletrajzi könyve eladásából jön egy kis pénz, amivel kihúzza a hónap végéig.


Az egykori maffiavezér aktív korában a legnagyobb teljesítményű Mercedesszel intézte az ügyeit, ma trolibuszra, metróra száll, ha dolga van a városban: nyugdíjasként a tömegközlekedés ingyen van. Mindennap sportol, az egyik barátjának konditerme van, aki nem kér tőle pénzt a belépőért, ahogy a közeli uszoda igazgatója sem. Mára megtalálta a lelki békéjét. Öt unokája van, akik felnéznek rá.

Jár, csak kérni kell

A zuglói polgármesteri hivatal szociális osztályán soha nem vizsgálják a krízishelyzetbe került nyugdíjas előéletét. Ha a kérelmező havi jövedelme nem éri el a 68 400 forintot, levélben kérhet élelmiszer vásárlására szociális támogatást, aminek éves kerete 80 ezer forint. A kérelmet havonta meg kell írni.