5 perce jött a hír: nekik nem kell maszkot viselni a boltokban sem. Amíg aludtunk változtak a dlgk


5 perce jött a hír: nekik nem kell maszkot viselni a boltokban sem. Amíg aludtunk változtak a dlgk



Könnyít a kormány: mától levehetik a maszkot a boltosok munkaidőben


De csak egy kicsit: “maszkszünetet” tarthatnak egy olyan helyiségben, ahol nem találkozhatnak vásárlókkal


A kiegészítés szerint a munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy az üzletben történő munkavégzés során az ott dolgozók számára a munkáltató vagy az üzletvezető


olyan szünetet biztosít, amely során mellőzhetik a maszk használatát.


Aktuális védelmi intézkedések


Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de vannak kivételek.


A jelenlegi szabályok szerint éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat megszüntetjük. Ezzel párhuzamosan a múlté az este 11 órás zárási kötelezettség is az üzletek, a vendéglátó üzletek és a szabadidős létesítmények esetében is.


 

A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, s a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni-, és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.


A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenntartjuk a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

 

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.