Havi 1 millióért keresnek a Balatonra szakácsokat, felszolgálókat


Havi 1 millióért keresnek a Balatonra szakácsokat, felszolgálókatÉrdemes idén a Balatont választani, a vendéglátósok is próbálnak a nyaralók kedvében járni, de megnehezíti a dolgukat, hogy nagyon nehéz pincért, szakácsot, személyzetet találni.

 

Idén nyáron valószínűleg fontos szerephez jut a Balaton a magyarok és a környező országokban élők körében. A koronavírus-járvány miatt sokan nem mernek, vagy védettségi igazolvány és anyagiak híján nem tudnak repülőre szállni és külföldön nyaralni, inkább autóval könnyen megközelíthető úti célt, vagy a magyar tengert választják a kikapcsolódásra.


Aki fürdőzésre, sörözésre, egy jó lángosra vagy hekkre vágyik, annak érdemes informálódnia, mert egyes helyeken emeltek az árakon. Nincsenek külföldiek A 21 éves András a barátaival nyaral éppen Siófokon.


A BORSNAK EL­MONDTA, KICSIT FURA ÉRZÉS SZÁMÁRA, HOGY MINDENHOL MAGYARUL BESZÉLNEK.

– Elég húzós a nyaralás anyagilag, de évente csak egyszer nyaralunk és egy éve úgysem költöttünk szórakozásra, úgyhogy belefér. Az egy kicsit zavaró, hogy kevés a szabadstrand, és érdekes így, hogy nincsenek külföldiek – mondta el.


VÁRJÁK A MUNKAERŐT


EGYRE KÉSŐBB INDUL A SZEZON, DE AZON VAGYUNK, HOGY BEHOZZA MAGÁT!

– fogalmaz bizakodóan és sejtelmesen Hegyi Károly Ádám üzletvezető. Ádám éttermet vezet a siófoki Petőfi sétányon, ami nyáron talán az egyik legfrekventáltabb utca az egész országban. Ottjártunkkor mégis csak egy család étkezett, és a sétányon is csak lézengtek az emberek.


– Külföldiek még nincsenek, bár egy-két amerikaival már találkoztunk. Attól kicsit félünk, hogy a védettségi igazolvány miatt gyengébb lesz a nyár a tavalyihoz képest, ezért reméljük, hogy még sokan fognak oltatni – magyarázta az üzletvezető, aki munkaerőhiányt tapasztal.


– Egyszerűen nincsenek pincérek, szakácsok, de takarítószemélyzet sem, pedig nagyon várjuk, hogy jöjjenek dolgozni!


FIZETIK A SZÁLLÁST IS


A bárok és éttermek az újranyitást követően országszerte kihívásokkal néznek szembe, miután a pandémia kitörése óta elbocsátott szakképzett munkaerő egy része elhagyta a vendéglátói pályát, és más munka után nézett.


Félix és Zsuzsanna szerint ebben a szezonban akár egymilliót is meg lehet keresni havonta © Ripost

A vendéglátósok el­mondása szerint vannak, akik kivárnak, félnek feladni a biztos állásukat, mert nem tudják, lesz-e ősszel negyedik hullám. Pedig megérné a Balatonon dolgozni, erről számolt be egy pincér.


HAVI EGYMILLIÓT IS MEG LEHET KERESNI, MONDJUK, DOLGOZNI IS KELL ÉRTE, DE HETI EGY SZABADNAP FIXEN VAN. MI ERDÉLYBŐL JÖTTÜNK ÉS MINDIG IS SZERETTÜNK VOLNA A BA­­LATONNÁL LAK­­NI. AZ ÉTTEREM FIZETI A SZÁLLÁST, ÉS ÉT­KEZÉSI LE­HETŐSÉGET IS BIZTOSÍT, DE EGYELŐRE NINCS SOK MUNKA, MERT KEVESEN VANNAK MÉG

– mesélte Félix és Zsuzsanna, akik pincérként dolgoznak az egyik tóparti étteremben.


350 FORINT A FAGYI ÉS A PALACSINTA


A vendéglátósok szerint itt-ott számolni kell áremelkedéssel, amit többek között a magas bérekkel és alapanyagárakkal, illetve a járvány miatti forgalomkieséssel magyaráznak.


– Ne felejtsük el, hogy a járványhelyzet miatt jó néhány vendéglátós be­zárt, vagy a túlélésért küzd. A Balatonon mindig drágább minden, mint máshol, hiszen szezonális helyről beszélünk, ahol a vendéglátósoknak nyáron kell megkeresniük a téli betevőt – mondta el egy balatonlellei étterem üzletvezetője.


Rövidke körútunk során betértünk lángososhoz, étterembe és gyrososhoz is. A sajtos-tejfölös lángosért például átlag 1000 forintot kértek el, de láttunk 4500 forintért bécsi szeletet, 1600 forintért gyros- tálat, főételeket 2000–2500 forintért, 350 forintból pedig kijön egy palacsinta vagy egy gombóc fagyi. Egy adag hasábkrumpli átlagára 500 forint.