A riporter megkérdezte Putyint.. hogy lehet, hogy minden ellenfele halott, vagy "balesetet szenved "


A riporter megkérdezte Putyint.. hogy lehet, hogy minden ellenfele halott, vagy "balesetet szenved "



Az ABC News riportere nyílegyenes kérdéssel feszegette az orosz államfő, Vlagyimir Putyin határait, ugyanis a vakmerő hölgy azt a kérdést szegezte Putinnak, hogy hogyan történhet meg az, hogy előbb-utóbb az összes politikai ellensége vagy börtönben végzi, vagy távozik az élők sorából.


A riporternő Putinnak szegezte a kérdést: „Miért lehetséges az, hogy az összes politikai ellensége vagy halott vagy börtönben van?”


Rachel Scott riporternő a Genfben tartott Biden-Putin konferencián kapott lehetőséget arra, hogy kérdezhessen az orosz miniszterelnöktől.


„Azok listája, akik az Ön politikai ellenfeleként már vagy elhunytak, vagy börtönbe kerültek, elég hosszú.” – kezdte Scott. „Alexei Navalny munkássága egy szabad, versenyszerű és korrupciómentes választás megteremtését célozza. De Oroszország az imént említett szervezetet betiltotta, mondván, hogy szélsőséges értékeket vallanak, és ellehetetlenítenek mindenkit, aki Navalny indulását támogatná a választásokon. Így hát, Miniszterelnök Úr, a kérdésem az, hogy mitől tart annyira?”


Vlagyimir Putyin mindezekre azzal reagált, hogy támadni kezdte Navalny szervezetét, hangsúlyozva annak „szélsőséges” mivoltát, akik csak zavargást akarnak kelteni és törvényt szegni.


Putyin a későbbiekben a Black Lives Matter mozgalmak kapcsán feltett kérdésekre sem válaszolt nyíltan, csupán annyit mondott, hogy az Egyesült Államokban tapasztalt tüntetések rendetlenséget és bomlást szülnek – és Putyin ezekhez hasonló demonstrációkat nem szeretne Oroszország területein tapasztalni.


Rachel Scott a későbbiekben még jogosult volt egy visszakérdezésre, így tovább boncolgatta azt, hogy az orosz miniszterelnök politikai ellenségeit miért hallgattatják el.


„Uram, nem válaszolt a kérdésemre!” – folytatta Scott. „Mivel az összes politikai ellenfele vagy halott, vagy börtönben van, vagy megmérgezték – ez azt az üzenetet közvetíti, hogy Ön nem akar tisztességes politikai megmérettetéseket?”


Vlagyimir Putyin erre is kitérő választ adott, és a január 6-i Capitolium-i incidenst hozta fel példának, párhuzamba állítva az ott tüntető tömeget az ő riválisaival, akik sorra mind letartóztatásra kerültek már Oroszországban.


„Belföldi terroristáknak hívjuk őket, akik számtalan más bűntetthez is köthetőek.” – válaszolta Puytin.

Mindeközben Alexei Navalny 2,5 éves börtönbüntetését tölti, miután Oroszország szélsőséges szervezetnek titulálta a csoportját. Múlt évben ráadásul Navalny-t komoly mérgezéses támadás érte, amit a Kreml tagad, ám az Amerikai hírszerzési jelentések szerint Moszkva állhat a támadás hátterében.