Borzasztó, ami történt, összetört Szinetár Dóra: sikítani tudnék a tehetetlenségtől


Borzasztó, ami történt, összetört Szinetár Dóra: sikítani tudnék a tehetetlenségtőlSzinetár Dóra kisfia altatása után szembesült a szörnyűséggel, hogy pár országgal arrébb, Afganisztánban a tálibok átvették a teljes iránytást. Ez felfoghatatlan következményekkel járhat az ott lakó polgárokra, főként a nőkre és gyermekekre.


"Tegnap este, ahogy az ölemben altattam a kisfiamat a csodálatos kis szobájában a plüsseivel körbevett isteni ágyában, azon gondolkodtam, bukóra hagyjam-e az ablakot a szobájában éjszakára. Mert akkor jön a friss levegő. De úgy meg hajnalban hallani fogja a kutyaugatást. Szóval nagy dilemma volt. Komoly gond. Végül amúgy a zárt ablak mellett döntöttem.

Aztán miután elaludt kijöttem a szobájából és végigfutottam a híreket.


És akkor szembesültem vele, hogy pár országgal arrébb épp egy terrorszervezet kezére kerül Afganisztán fővárosa (is). Ma pedig már családok az utolsó életben maradási lehetőségükért rohannak a reptér felé, hogy elhagyhassák a poklot, ami ott rájuk vár. Ugyanolyan kisfiúkkal, mint az én kisfiam. Ugyanolyan ártatlan, tündéri gyerekekkel, akik nyilván mit sem értenek abból, ami körülöttük történik. Csak a rémületet látják a szüleik szemében, a fegyverropogást hallják, és megélik nemsoká, ahogy porrá omlik a jelenük és a jövőjük. Nem akarok belegondolni, mi vár ott egy olyan gyönyörű 13 éves kamaszlányra, mint az én lányom, vagy hogyan lesznek tömegsírba lőve az olyan életerős csodálatos fiatalemberek, mint a nagyfiam. Nem akarok belegondolni, mert sikítani tudnék a tehetetlenségtől.


Felfoghatatlan ami történik.


És mi kisemberek is végig nézzük.


Mert nem tehetünk mást.


Egyet tehetünk.


Ki-ki a maga vallása, hite szerint imádkozhat értük. Legalább a gyerekekért. Mert ők aztán igazán nem tehetnek semmiről…. Kérheti mindenki a maga Istenét, hogy legyen még valaha az afgán édesanyáknak az a legnagyobb problémájuk, hogy bukóra hagyják-e éjszaka az ablakot" - írta a színésznő.