Kiderült az igazság!Dr Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort


Kiderült az igazság!Dr Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort



Az orvos Facebookon írt erről, miután a miniszterelnök közösségi oldalára korábban egy videót töltöttek fel, amin az látható, hogy Orbán megkapja az influenza elleni védőoltást. Novák azt írja, több hiba is látható a felvételen.


Szerinte a kormányfő azt az oltást kaphatta, amit a deltaizomba kell beadni, mert a felvételeken látható részre csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni. Novák megjegyezte, hogy típushiba, hogy ilyenkor a videón látható módon összecsípik a bőrt, mert azt akkor kell csinálni, ha zsírszövetbe oltanak.


Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki”


- írta Novák, aki szerint ez a fajta módszer nem az adott orvost kritizálja, ugyanis az oktatási rendszer baja, ami miatt jelenleg is sokaknak rosszul adják be az oltást. Hozzátette, hogy két másik rossz gyakorlat is látható a videóban: az egyik, hogy a beszúrás után visszaszívják a fecskendőt, ami csak a fájdalmat fokozza, vállizomba adva viszont helytelen és a nemzetközi szakmai irányelvek nem is javasolják. A másik pedig, hogy az izomba adott injekciót jobb gyorsan elvégezni, a terület pofozgatása felesleges.


A videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását. Ez nem az adott orvos kritikája, inkább az oktatási rendszeré, ezért beszéljünk róla általánosságban, hogy tanulni tudjunk belőle. Sokszor beszéltem már róla, előadtam konferencián is ezekről, nézzük ismét.