Bejelentést tett Orbán, szó esett a Karácsonyi korlátozásokról is.. nem mindenki fog ennek örülni


Bejelentést tett Orbán, szó esett a Karácsonyi korlátozásokról is.. nem mindenki fog ennek örülni



A miniszterelnök pénteki interjúját gazdasági hírekkel kezdte: béremelésről és a nyugdíjemelésről is beszélt, mint kijelentette: már a közlönyben is megjelent, januártól 5 százalékkal nő az nyugdíj. Orbán szerint nyomás van a költségvetésen, a kormányon, hogy emeljen a béreken, de csak olyat tudnak szétosztani, amit megtermeltek. Ha a gazdaság működik, van mit szétosztani, de ennek is határt kell szabni.


A gyerekek oltása is szóba került:


"December 15-ével tudunk kezdeni. Ugye ha baj van, akkor az ember először a gyerekeire gondol, aztán a szüleire" - mondta a politikus, aki szerint bár a felnőttek oltása már egy éve folyik, felelevenítette, hosszú ideig bizonytalankodott az orvostudomány, hogy vajon szabad-e beoltani a kiskorúakat. Ma egy megbízható, nemzetközileg is igazol orvoscsoport eredményeként már az 5 éven felüliek vakcinafelvétele is lehetséges, Orbán szerint ezen "a világ legnagyobb koponyái" dolgoztak.


"Aki nincs beoltva, nem csak magának árt, mindenkinek árt. A gyerekek nem tehetnek erről, a szüleik döntenek róla."


Várhatóan 69-70 ezer vakcina érkezik majd a kicsik számára, szerdától lehet regisztrálni rá, kijelölt oltópontok, házi gyermekorvosoknál fogják beadni őket.


A miniszterelnök ezután a járványhelyzet alakulásáról beszélt, ahol arra a kérdésre is válaszolt, nem kellene-e karácsonyig óvatosabbnak lennünk?


"Az új fertőzöttek száma csökken, csökkent a kórházban kezelt emberek száma is - veszteség minden nap van, de a helyzet az javul. Ennek a hullámnak a csúcsán vagyunk, sőt talán már lefele jövünk" - mondta Orbán Viktor, aki ezúttal is az oltás fontosságát hangsúlyozta:


Ha nem vagyunk beoltva, kiskarácsonyunk lesz. Ha be vagyunk oltva, nagykarácsonyunk.

 ( szerk. ezzel azt akarja mondani, hogy aki oltatlan, azt vkorlátizniu fogják, ezért lesz kiskarácsonya? ) 


A miniszterelnök beszélt varsói tárgyalásáról is, majd rátért az Európai Unió ügyére. A bevándorlás-politikai ellentét miatt a magyar és az uniós szabályok ütköznek egymással, hogy melyik élvez mégis elsőbbséget, arról a mai nap dönt majd az alkotmánybíróság.