Atomerőműre lőnek Putyinék. Ha találat éri, Európának vége lehet


Atomerőműre lőnek Putyinék. Ha találat éri, Európának vége lehet



Hajnalban kigyulladt a Zaporizzsjai atomerőmű – erősítette meg a helyi polgármester. Az orosz haderő tüzet nyitott Európa legnagyobb atomerőművére, szerencsére az üzemnek csak a kiképző épülete kapott lángra.

Az épület legalább négy órán át égett, miután az orosz csapatok megakadályozták, hogy a mentőcsapatok az épülethez érjenek.

Az ukrán mentőszolgálat megerősítette, hogy a tüzet helyi idő szerint reggel 6 óra 20 perckor eloltották. Az erőműtől délkeletre fekvő Enerhodar városának polgármestere szerint az erőműben folyó harcok is megszűntek.

„Oroszországon kívül egyetlen ország sem lőtt még atomerőművekre. Ez az első alkalom az emberiség történelmében” – kommentálta az eseményeket Zelenszkij ukrán elnök.

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve felszólította az oroszokat, hogy ne vegyenek célba atomerőműveket, és „súlyos veszélyre” figyelmeztetettek, abban esetben, ha a reaktorokat találat éri.

Tegnap ismét egy asztalhoz ültek az orosz és ukrán delegáció tagjai, de egyedül a humanitárius folyosók létrehozásában sikerült megegyezniük.