Orbán bejelentése: minket is érinteni fog a háború


Orbán bejelentése: minket is érinteni fog a háború



Orbán Viktor is beszédet mondott az Agrárkamara évadnyitóján. Elmondta hogy a bevezetett Oroszország elleni szankciók nekünk is fájni fognak, és figyelnünk kell, mert az Ukrajnában folyó háborúnak rengeteg gazdasági hatása lesz Magyarországra nézve is.


A legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból - ezzel kezdte a beszédét a miniszterelnök, amit a Facebook-oldalán is közvetítették.

 

 "A háborút elítéljük, különösen, hogy itt van a szomszédunkban; az erőszakra nemet mondunk, szövetségeseinkkel együtt vagyunk, és ez mind fontos, de a legfontosabb hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból" - mondta Orbán Viktor.


Hozzátette: minden háborút sokfajta nézőpontból lehet vizsgálni, és érdemes is, de a döntések meghozatala előtt, csak egyetlen nézőpont lehetséges, "egyfajta szemüveget lehet csak föltenni, a magyar szemüveget".


Hangsúlyozta: a kormány az elmúlt napokban "nem tévesztette el a lépést", és a következő hetekben sem fogja eltéveszteni, mert a legnehezebb pillanatokban is képesek lesznek megőrizni nyugalmukat. Nem fogjuk felcserélni a háborúra való rátekintés nézőpontját, szemüvegét semmilyen más, külföldről tanácsolt, idegen megközelítési módokra - emelte ki.


A kormányfő fontosnak nevezte, hogy a kormány most és a következő hónapokban olyan döntéseket hozzon, amellyel megakadályozza, hogy "a háború árát a magyarokkal fizettessék meg".


Rámutatott arra, hogy Magyarország nyitott kereskedelmi és befektetési kapcsolatrendszert épített, vagyis egy szabad, átjárható világban érdekelt, ami azonban a háború miatt most elnehezül. Ezért az egész magyar külkereskedelmi stratégiát hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez - hangsúlyozta -, amelyet a kormány a következő napokban elvégez.


Úgy fogalmazott: mi nemcsak a szívünk szerint, de a zsebünk szerint is abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb béke legyen és a háború miatt beszűkült piacaink egy részét vissza tudjuk szerezni.


A szankciókról szólva közölte: a mostani más, mint a korábbiak, "ez nekünk is fájni fog". A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy sikerüljön elérni: a szankciós politikából az energia területe kimaradjon. Ahogy fogalmazott, a drága energia most is bajt okoz, de ennél is rosszabb, ha nincs energia, akkor ugyanis megáll a gazdaság vagy annak bizonyos szegmense.