Magyarország is szerepel Putyin listáján Ukrajna után egy amerikai diplomata szerint


Magyarország is szerepel Putyin listáján Ukrajna után egy amerikai diplomata szerint



Robert Pearson szerint egyre nő az orosz elnök étvágya, akár a többi európai ország is potenciális áldozattá válhat.


„Az orosz diktátor nem korlátozza magát az Ukrajna elleni háborúra. Megpróbálhat más országokba is behatolni, köztük a NATO-tagállamokba is” – mondta a diplomata a The Hill amerikai újságnak, hozzátéve, hogy Putyin a Szovjetunió határaihoz akar visszatérni, amihez viszont több európai ország felett is ellenőrzést kellene szereznie.


Pearson elmondása szerint a potenciális áldozatok listáján nem csak Észtország, Lettország és Litvánia szerepel, hanem Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Moldova is 


– írja az Index. 


„Tudjuk, hogy ha Putyin életben marad, mindent megtesz annak érdekében, hogy minél messzebbre kiterjessze az orosz katonai jelenlétet Nyugaton. Arra fogja ösztönözni Minszket, hogy alárendelje magát Moszkvának, és félig állandósítsa az orosz csapatok jelenlétét. Az orosz balti határok mentén, például Kalinyingrádban növeli állomásozó haderői számát, hogy a NATO balti államait, emellett Lengyelországot és Németországot is megfélemlítse” – magyarázta.


Robert Pearson kiemelte, hogy Putyin elnök érdeke egy „befagyasztott” konfliktus fenntartása Ukrajnában, így a NATO-nak ki kellene alakítania egy új biztonsági rendszert Európában a hasonló veszélyei miatt.


„Az Oroszország elleni szankciók nem jelentik az Egyesült Államok vagy a Szövetség győzelmét, ha nem motiválják Putyint csapatainak Ukrajnából való kivonására. Ebben az esetben Európának és az Egyesült Államoknak meg kell értenie, hogy nem elég »védekezően játszani«” – tette hozzá.