Rezsi csökkentés nélküli ára a gáznak majdnem 300 forint köbméterenként, most 66 forintot fizetünk. Ha vége lesz, akkor nagyon érezni fogjuk


Rezsi csökkentés nélküli ára a gáznak majdnem 300 forint köbméterenként, most 66 forintot fizetünk. Ha vége lesz, akkor nagyon érezni fogjukHa a jelenlegi magas energiaárak fennmaradnak év végéig, ami valószínű, akkor a rezsicsökkentés fenntartása 1300 milliárd forintba is belekerülhet idén és a kormány most ennek az összegnek az ismeretében mérlegeli a rendszer fenntarthatóságát, ha pedig dönt a kérdésben, akkor annak a finanszírozási oldalát is nyilvánosságra hozza – gyakorlatilag ezt mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 


Mindez jóval nagyobb összeg, mint amiről eddig nyilvánosan beszélt a kormány és azt is érzékeltette a tárcavezető, hogy emiatt nagy döntés előtt állnak.


Hatalmas összegbe kerülne, meg kell találni a mozgásteret


Az 1300 milliárd forintos összeg onnan ered, hogy a GKI szakértője az RTL Híradó április 7-i adásában ekkorára tette a rezsicsökkentés fenntartásának idei költségeit, ha tartósan magasak maradnak az energiaárak. Emiatt tette fel a csütörtöki Kormányinfón azt a kérdést az RTL riportere (1 óra 13 perctől indult ez a blokk), hogy „Jelenlegi formájában a rezsicsökkentés költségvetési oldalról meddig fenntartható, ugyanis a GKI szerint csak idén 1300 milliárd forintos nagysárendű kormányzati plusz támogatást tesz szükségessé az MVM részére.”

Erre Gulyás Gergely szó szerint így reagált:

Az, hogy pontosan mibe fog kerülni, attól függ, hogy meddig maradnak fent a jelenlegi energiaárak. Ha valaki a jelenlegi árakkal számol év végéig, ami nem biztos, hogy téves, akkor az Ön által említett összeg megfelel a valóságnak.

Majd rögtön így folytatta: „Ebben az esetben a kormánynak ennek ismeretében kell döntenie. Hogy ha fönntartja a rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok szerint, akkor ez ennyibe kerül, akkor ezeket a forrásokat elő kell teremteni. Erre is van tervünk.”