A Balaton sound után vízmintát vettek a Balatonból. Nagyon sok kokaint, MDMA-t és ketamint találtak benne


A Balaton sound után vízmintát vettek a Balatonból. Nagyon sok kokaint, MDMA-t és ketamint találtak benneKutatók a magyar tenger vízét vizsgálták a Zamárdiban rendezett fesztiválok után.

Megnőtt több kábítószer jelenléte is a Balaton vízében a 2017 és 2019 között rendezett Balaton Soundok után.


Az Illicit Drugs as a Potential Risk to the Aquatic Environment of a Large Freshwater Lake after a Major Music Festival, azaz „Illegális kábítószerek mint egy nagy édesvízi tó vízi ökoszisztémájára jelentett potenciális kockázat egy nagy zenei fesztivál után” című  tanulmányban ugyan nem nevesítik a magyar fesztivált, de a szövegből kiderül, hogy a Balatonról van szó, a mintavételi helyekből, időpontokból és a látogatószámokból pedig ki lehet következtetni, hogy a Balaton Sound a fesztivál.


A kutatók azt írták, hogy „a fesztivál területén a tiltott kábítószerek környezeti terhelése várhatóan sokkal nagyobb, mint amit megfigyeltünk, mivel a szárazföldi forrásokat (pl. a rögzített és mobil WC-ket, bokrokat) nem vettük figyelembe a vizsgálatban”.


Bár az egy alacsony és két közepes kockázatú drogkoncentráció nem vészes, de azt a kutatók is hangsúlyozzák, hogy egyelőre kevés vizsgálat készült arról, hogy az ilyen koncentráció milyen hatással van az élővilágra.