2022. Szeptember 1-től minden 50 év felettit komolyan érintő változás lép életbe! Közel 2 millió ember érintett!


2022. Szeptember 1-től minden 50 év felettit komolyan érintő változás lép életbe! Közel 2 millió ember érintett!



Ősszel folytatódik az ingyenes program: 1,8 millió magyarnál előzheti meg a rákot


Végre országossá válik a halálozási statisztikákat vezető rák szűrése.Célja a kormánynak, hogy növelje az egészségben megélt életévek számát, valamint szeretné csökkenteni a korai halálozást.


Átadták a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vastagbélszűrési minták kiértékelését végző felújított laboratóriumát. A beruházásra 841 millió forint uniós forrást fordítottak.


Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadást megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a korai stádiumban felismert daganatokat, daganatmegelőző állapotokat jó hatásfokkal lehet gyógyítani, és Magyarország gyorsan reagált a 90-es években ezekre a törekvésekre. Emlékeztetett: a célzott népességszintű szűrések elterjesztése és korszerűsítése 1993-ban indult a méhnyakrákszűréssel, majd a 2002-ben a nők körében végzett emlőrákszűréssel, és a 2018 novemberében elindított vastag- és végbélrákszűréssel vált teljessé.


A miniszter kitért arra, hogy a méhnyakrákszűrést két-, az emlőszűrést három-, míg a vastag- és végbélrákszűrést szintén kétévente érdemes elvégeztetni. Ez utóbbi


kétfázisú vizsgálat, először a beküldött mintákban a székletvért vizsgálják, és ha itt eltérést találnak, elvégzik a kolonoszkópos vizsgálatot.

Kiemelte, ezek a népességszintű szűrések az egészséges, panaszmentes emberek vizsgálatát szolgálják, és a cél, hogy olyan korai stádiumban jussanak diagnózishoz a szakemberek, amikor még jó gyógyulási eredmények várhatóak.