.

Gyógyszerész: „soha nem ajánlanám ezeket a vitaminokat”



Egy gyógyszerész szerint felesleges, bizonyos esetekben káros is lehet egyes vitaminkészítményeket szedni egészséges embereknek. Tabudöntögető megszólalásában öt vitaminkészítményt sorol fel, amelyeket jobb, ha szerinte elkerülünk. Lássuk, melyek ezek!


Az egészséges életmód fenntartásához vitaminokra van szükség, és bár a legtöbb ember a kiegyensúlyozott táplálkozásból is be tudja szerezni a szükséges tápanyagokat, sokaknak lehet szükségük vitaminpótlásra. Például folsav és vas a terhes vagy teherbe esni szándékozó nőknek, kalcium a menopauza utáni nőknek, B12-vitamin az 50 év felettieknek. A vitaminok hasznosak lehetnek továbbá a sportolóknak, erős fizikai munkát végzőknek, műtét vagy betegség utáni lábadozóknak.


A gyakorlatban azonban emberek milliói szednek naponta vitaminkészítményeket, úgy, hogy nincs különösebb bajuk vagy nem tartoznak a veszélyeztetett csoportokba. Számukra szolgál rossz hírrel Dr. Kristina Telhami amerikai gyógyszerész, amikor azt mondja, hogy esetükben felesleges a mesterséges vitaminpótlás. Szerinte az egészségeseknek nem mindegyik vitaminkészítmény használ, egyesek egyáltalán nem hatnak, másoknak súlyos mellékhatásai lehetnek, és az adagolásuk is problémás. Ahogy az Eatthis nevű táplálkozástudományi szaklapnak fogalmazott: "Gyógyszerész vagyok, és soha nem ajánlanám ezeket a vitaminokat". Lássuk, hogy a cikk alapján mely vitaminokat és miért nem ajánl a gyógyszerész!


Dr. Kristina Telhami szerint egészségeseknek felesleges vitamint szedniük étrend-kiegészítőként. Fotó: drkristinatelhami.com


Halolaj


A legtöbb orvos és egészségügyi szakember halolaj-kiegészítőket ajánl a szív egészségének védelmére és a trigliceridszint csökkentésére a magas omega-3 zsírsavtartalom miatt. A gyógyszerész szerint azonban a többszörösen telítetlen zsírsavak – mint amilyen az omega-3 – hőhatásra instabillá válnak, ami azt jelenti, hogy megrothadhatnak és gyulladást okozhatnak a szervezetben. Ráadásul a túl sok többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA) lelassíthatja az anyagcserét, mondta.


Vas


A legtöbb ember azért szed extra vasat, mert azt mondták neki, hogy vérszegény vagy alacsonyak a vasértékei a vérképében. Bár valóban fontos, hogy a vasszintünk az egészséges tartományon belül legyen, a vaspótlásnak van néhány problémája. Először is, a túl sok vas fokozhatja a gyulladást, táplálhatja a kórokozókat, és még az ösztrogénszintet is befolyásolhatja. Gyulladást akkor okozhat, amikor a vas reakcióba lép a szervezetben lévő hidrogén-peroxiddal.


A kelleténél több vasbevitel súlyosbíthatja is az olyan állapotokat, mint az endometriózis, a PCOS, a mióma, a cukorbetegség, az IBS/IBD, az inzulinrezisztencia és az autoimmun állapotok. A gyógyszerész vaspótlás helyett a megfelelő étrend kialakítását ajánlja. Például halételeket, marhahúst, csirkemájat, jó minőségű tejtermékeket együnk sűrűbben, mert ezekben sok a vas és a réz.


D-vitamin


Mivel a D-vitamin-hiány rendkívül gyakori, a legtöbb ember táplálék-kiegészítőből próbálja pótolni a kieső mennyiséget. Logikusan, hiszen ez egy zsírban oldódó vitamin, amelyet főként a napfényből és kevésbé az ételből nyerhetünk ki. Ez azonban nem ilyen egyszerű. A D-vitamin hasznosulásához megfelelő mennyiségű A-vitamin és magnézium kell a szervezetben, valamint egy működő máj a lebontásához. A gyógyszerész szerint a D-vitamin-hiány gyakori oka a nem megfelelő magnézium-, A-vitamin-szint, vagy a nem jól működő máj. Emellett a zsírszegény étrend, a napfény hiánya, sőt, még a napvédő krémekben található alumínium is lehet a D-vitamin-hiány kiváltó oka.


Cink


A cinket általában az immunrendszer támogatására szedjük, különösen betegség idején. A cinkpótlással szerinte az a probléma, hogy kimeríti a rézszintet. A cink és a réz egyszerre szinergista és antagonista, ami azt jelenti, hogy a túl sok cink kioltja a réz jótékony hatásait. Ugyanez vonatkozik a túl sok rézre is. A gyógyszerész szerint, ha valakinek túl alacsony a cinkszintje, akkor lehet, hogy valójában a magnéziumszintje alacsony. Ugyanis, ha a májunk nem talál elegendő magnéziumot, akkor a cinket használja fel pótlásként.

Népszerű bejegyzések

.

Népszerű bejegyzések

Oldalak