Meghalt egy 6 éves óvodás, rádőlt a mászóka. Csenge egy életvidám kislány volt


Meghalt egy 6 éves óvodás, rádőlt a mászóka. Csenge egy életvidám kislány volt



Már több mint három év telt el azóta, hogy a csányi óvoda udvarán kidőlt a földből egy 80 kilós mászóka, ami maga alá temette a 6 éves Radics Mercédeszt, akit az egyik jókora gerenda agyonnyomott. Sokáig küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni. A Heves megyei településen a tragédia után hatalmas volt a felháborodás, a helyiek az utcára vonultak, sokan pedig a polgármestert vádolták, azt állítva, már évek óta mondogatják, hogy a játékok korhadtak.


A tragikus baleset körülményeit tisztázó büntetőeljárás még mindig nem zárult le, ám a közelmúltban két embert is meggyanúsított a rendőrség – tudta meg a Blikk. Lapunk biztos forrásból úgy értesült, a helyi polgármestert és a falu akkor jegyzőjét foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként.




– Nem sokkal a baleset előtt felújították a mászókát, amit lefestettek, ám a fa konzerválását elmulasztották. Emiatt alul elrohadt és kiszakadt a földből, amikor hárman játszottak rajta. Hogy ezért ki a felelős, a nyomozók ezt próbálják kideríteni. A polgármester felelőssége néhány hónapja merült fel. Úgy tudom, a jegyzővel most egymásra mutogatnak. Utóbbi egyébként azóta már nyugdíjba ment – magyarázta az ügyre rálátó forrásunk.


A gyanúsításokkal kapcsolatban megkerestük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot, válaszukban mindössze annyit közöltek: továbbra is büntetőeljárás keretében vizsgálják az esetet, de a folyamatban lévő eljárásra tekintettel bővebb tájékoztatást nem adnak. Telefonon sikerült utolérnünk a település polgármesterét, Medve Istvánt, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesüléseinket. Szűkszavúan annyit mondott, amíg nem zárul le a nyomozás, szerinte nincs miről nyilatkoznia.



Az elhunyt gyermek édesapja teljesen összetört, miután elveszítette a kislányát, a rohanó idő rajta nem segít.


– Az üggyel kapcsolatban a mai napig nem kaptunk semmilyen hivatalos papírt, így arról sem, hogy a polgármestert és a jegyzőt akarják felelősségre vonni. Ennek ellenére a meggyanúsításuk híre hozzám is eljutott. Hiába telt el már több mint három év, egyikőjük sem keresett meg, nem kértek bocsánatot. A kislányomat már semmi nem hozza vissza, de a gesztus azért jólesett volna – mondta a Blikknek Radics Béla.



Kártérítést kapott a család



Az elhunyt kislány édesapja ügyvédet is fogadott.


– Nagyon várjuk, hogy a büntetőeljárás végre lezáruljon, de már most a nyomozás alatt sikerült a biztosítóval egyezségre jutni, s egy több millió forintos kártérítést kiutalt. Ez ugyan nem enyhíti a fájdalmukat, de ad egy kis könnyebbséget – magyarázta a Blikknek dr. Unti Roland ügyvéd.