Jövőhéten eshet a hó Magyarországon


Jövőhéten eshet a hó MagyarországonEgyelőre nagyobb az esély arra, hogy eső lesz, mintsem hó, de létrejöhet olyan forgatókönyv, amely szerint már jövő héten leesik a szezon első hópelyhe, valószínűleg a hegyekben.

A jövő hét első felében nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a kelet-európai síkságot egy Skandinávia felett formálódó anticiklonnak köszönhetően. A Kárpát-medence időjárását ez még érdemben nem befolyásolja. Hétvégén és a jövő hét első napjaiban is többnyire felhős, ködös időjárásra van kilátás – írja az Időkép.

Hirdetés


Szerda tájékán azonban a fent említett fagyos légtömeg nyugatabbra mozdulhat el, és Közép-Európába is beszivároghat, miközben az észak-atlanti térségben képződő ciklonok és frontjaik sorra érik el kontinensünket nyugat felől. Ezzel tulajdonképpen egy keveredési zóna alakulhat ki Közép-Európa fölött, ahol a keletről jövő hidegebb, szárazabb, valamint az Atlanti-óceán és Földközi-tenger felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömeg találkozhat egymással.

Ez önmagában is nagy bizonytalansági faktort jelent, de erre még rátesz egy lapáttal, hogy az észak-atlanti ciklonok hidegfrontjai mediterrán ciklonokat indíthatnak be a Földközi-tenger térségben.