A fekete penész a falon varázsütésre eltűnik, de ehhez ezt be kell a sarokba tedd


A fekete penész a falon varázsütésre eltűnik, de ehhez ezt be kell a sarokba tedd

 


Először is, beszéljünk arról, hogy mitől is alakul ki a penész, és mi az oka. 


A legtöbbször az épület rosszul hőszigetelt, hőhídakkal van tele, és azokon a pontokon, ahol a benti meleg fal nem tud felmelegedni rendesen, mert a kinti hideg fal elvonja a hőt, páralecsapódás keletkezik, ott kialakul a fekete penész. 

Természetesen ezt is el lehet kerülni az alábbi módokon: 

rendszeres, napi 4-5 szellőztetés, hogy a levegő páratartalma ne emelkedhessen 45 százalék fölé. Kerülni kell a benti teregetést, vagy a szellőztetett helyiségbe kell tenni a ruhákat. Tudjuk, hogy így nehezebben szárad, sőt napokat is igénybe vehet, de a fekete penész elég súlyos egészségügyi kockázatokat tartogat - súlyos tüdőbetegségek, és akár halált is okozhat. 

A hőszigetelés lenen a legoptimálisabb megoldás, de az elég magas költségekkel jár, és ezt nem mindenki teheti meg sajnos. 

Ha már kialakult a penész, és nem lehet rendszeresen szellőztetni, vagy magas a páratartalom, mert sokan élnek ott, akkor naponta kell azokon a pontokon, ahol előtte fekete penész volt, penészirtó szerrel áttörölni a falat. Ez se végső megoldás, mivel amikor már a penésznek színe van, azaz fekete foltot képez a falon, akkor már a levegőben a spórák nagyon magas százalékban szállnak. A belégzése pedig szintén a fent leírt tüneteket okozhatja.