Most jött: Már ezt is figyelik az autókon a rendőrök


Most jött: Már ezt is figyelik az autókon a rendőrök



Az elmúlt hónap tapasztalataitól egyelőre nincsenek elragadtatva az egyenruhások: továbbra is túlságosan sok felelőtlen autóssal találkoznak.


Téligumi-kommandó jeligére indítottak balesetmegelőzési célú ellenőrzést a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai: a Police.hu-n megjelent közlemény szerint a következő hónapokban több száz autót fognak ellenőrizni, így felmérve, hogy mekkora arányban cserélték le a nyári gumikat téliekre.



Novemberben a megyei nagyvárosokban tartott akciók alapján arra jutottak, hogy Győrben az autósok 61 százaléka közlekedik már téli gumival, míg Sopronban ez az arány 85, Mosonmagyaróváron 59, Csornán 38, Kaposváron pedig 41 százalék. Ezt összegezve a rendőrök megjegyezték, még mindig akadnak olyan felelőtlen sofőrök, akik – a sorozatos figyelmeztetéseket és az erre vonatkozó ajánlást is figyelmen kívül hagyva – még nem ejtették meg az abroncscserét.


Mint írják, a legtöbb járművezető általában az első hó idején siet a gumiszervizbe, pedig érdemes erre hamarabb sort keríteni, amikor a levegő hőmérséklete 7 Celsius-fok alá csökken. Szerkezeti és anyagbéli sajátossága miatt ennél hidegebb időben ugyanis felkeményedik a nyári gumi, így nem tapadt megfelelően, továbbá attól függetlenül csúszóssá válik, nedves-e az aszfalt, vagy sem.