Sokkal hamarabb be kellett volna már vezetni, a benzinárstop eltörlését, pontosan EZÉRT


Sokkal hamarabb be kellett volna már vezetni, a benzinárstop eltörlését, pontosan EZÉRT



Tankolás közben egy átlagos autósnak a 480 forintos benzinár kapcsán nem éppen az jut eszébe, hogy milyen olcsó. Hiába tudjuk, hogy a 2021. november 15-e óta 480 forinton rögzített benzin ár olcsóbb a piacinál, abba már kevesen gondolnak bele, hogy ez a környező országok viszonylatában mennyivel kedvezőbb ár. Az Európai Bizottság 2020 óta minden tagállamból gyűjti az üzemanyagok heti árát. Ebből kiolvasható, hogy 

2022 áprilisában Magyarországon egy liter 95-ös motorbenzin ára harmadával volt alacsonyabb az európai uniós áglagnál.

A tudományos kutatások és a tényadatok is rávilágítanak, hogy

a mesterségesen alacsonyan tartott benzinár növeli a kőolajszükségletet.

Hazánkban a kormányzat által bevezetett árstop egyrészt az üzemanyag-kereskedelem piaci viszonyait zilálja fel, és tesz tönkre független benzinkutasokat. Ennél sokkal nagyobb veszteség, hogy pont akkor, amikor rekordokat dönt a világpiacon a termék ára, még a korábbinál is többet fogyasztanak belőle az emberek. Ráadásul pont abban az időszakban teremt az orosz olajnak mesterségesen nagyobb keresletet, amikor a kontinens többi országa lázasan keresi, hogyan lehetne ezen a függőségen lazítani, vagy teljesen megszűntetni.


Most legalább nem lesznek sorok a kúton, nem lesz verekedés az utolsó literekért, és végre vissza áll minden a régi rendjébe. 

Ki ért egyet ezzel?