Ez történik, ha főtt csirkenyakat, vagy csirkelábat eszel rendszeresen


Ez történik, ha főtt csirkenyakat, vagy csirkelábat eszel rendszeresen


Azt ugye mindenki tudja, hogy a paradicsom nyersen sokkal egészségesebb, mint főzve. De megmutatunk még további 8 ételt, és azok főzés utáni előnyeit, amiket lehet, hogy nem is tudtál eddig. 

Ha cukorbetegségben szenved, jobb, ha olyan banánt fogyaszt, amely alulérettebb, mintsem túlérett. Amikor egy banán beérik, a keményítő cukorrá válik, amelyet cukorbetegeknek nem igazán ajánlanak az orvosok. 

Másrészről az éretlen banánnak van némi más egészségügyi előnye. A bennük lévő, rezisztens keményítőnek nevezett keményítők miatt nehéz megemésztenünk, mert olyan, mint egy nyers burgonya. ebben az esetben a túlérett banán fogyasztása jobb.

A gomba

Bár a főzés során elveszíti a gomba a legtöbb B vitamint, amit előtte tartalmazott, de mégis vannak pozitív előnyei, ha hőkezelés alá vetjük a gombát. 

A főzés növeli a gombák antioxidánsainak számát, amelyekre a testünknek annyira szüksége van a modern világban. Ha szívesen fogyasztja ezt a zöldséget, ajánlatos grillezni vagy mikrohullámú sütőben főzni vagy sütni. Ebben az esetben értékesebb egészségügyi előnyökkel büszkélkedhetnek.


A paradicsom

Igen, tartalmaz C-vitamint, de a szakértők szerint főzéskor sokkal magasabb a likopin szintje a paradicsomnak. Ez pedig erősebb antioxidáns lehet, mint a C-vitamin. A paradicsom főzése megpuhíthatja a rostokat, így könnyebben emészthetővé válik.

Répa

A répa a béta-karotin tartalma miatt oly egészséges, de meglepő tény, hogy főzés során, amennyiben nem vágjuk fel apróra, még egészségesebb lehet, ugyanis hő határása még több béta-karotin termelődik. 

Spenót 

A spenót tele van vassal, és kalciummal. Azonban egy bizonyos oxálsav blokkolja a vas és calcium felszívódását, ezért ha hő hatásának tesszük ki a spenótot, ez a sav eltűnik, így válik sokkal egészségesebbé a spenót.