Hivatalos: UFO-t lőttek le Alaszka felett amerikai katonák. Biden parancsára likvidálták, ez az első nyilvános elismerése az UFO-knak


Hivatalos: UFO-t lőttek le Alaszka felett amerikai katonák. Biden parancsára likvidálták, ez az első nyilvános elismerése az UFO-knak



Azonosítatlan magaslati objektumot lőttek le Alaszka felett Biden elnök, a Fehér Ház és a Pentagon tisztviselői pénteken megerősített parancsára, ami újabb aggodalmakat ébreszt az ellenfél nemzetek, például Kína esetleges megfigyelési erőfeszítéseivel kapcsolatban.


John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a Fehér Házból nyilatkozva azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a Pentagon az elmúlt 24 órában követte az alaszkai légtérben lévő objektumot, amint az 40 000 láb magasságban haladt.



Az objektumot azután hozták le, hogy „ésszerű veszélyt jelent a polgári repülés biztonságára” – mondta Kirby.


"Biden elővigyázatosságból és a Pentagon javaslatára Biden elnök utasította a hadsereget az objektum lerombolására, és meg is tették" - mondta Kirby.



Szintén pénteken beszélt a Pentagon sajtótitkára, a légierő dandár. Pat Ryder tábornok megerősítette, hogy az objektumot két F-22-es vadászrepülőgép küldte ki az Egyesült Államok északi parancsnokságával az Elmendorf közös bázisról, és egy A-9x-et lőtt ki az objektumra, amely ezt követően az Egyesült Államok felségvizeire esett.


"Jelenleg nem ismerjük az objektum eredetét" - mondta Ryder pénteken. Ryder megerősítette , hogy az objektumot földi radarállomások észlelték, majd az elnök utasítására 13:45-kor (ET) lelőtték.


A helyreállítási erőfeszítések jelenleg olyan repülőgépeket érintenek, mint a HC-130 Hercules kutató- és mentőrepülőgép, valamint a HH-60 és CH-47 helikopterek, amelyek szintén segítenek az objektum törmelékének felkutatásában.



"Többet fogunk tudni, amint sikerül visszanyernünk néhány ilyen anyagot."


Ryder azt mondta az újságíróknak, hogy az objektumot nagyjából egy kis autó méretűre becsülték, és mérete és alakja sem hasonlított a múlt szombaton Dél-Karolina partjainál lelőtt kínai léggömbhöz.


Ryder elmondta, hogy a Biden utasítására pénteken lelőtt tárgy nem mutatott manőverezhetőséget, de „ésszerű veszélyt jelentett a polgári közlekedésre, ezért az elhatározás az volt, hogy el kell távolítani”.


Ryder azt is elmondta, hogy semmi jel nem utal arra, hogy az objektum egy emberes repülőgép volt.


"Jelenleg nincs további információnk az objektumról, beleértve a képességeinek, céljának vagy eredetének leírását" - mondta Ryder.



Bár a Fehér Ház és a Pentagon illetékesei kevés részletet tudtak közölni a pénteki eligazítások során, az objektum méretéről, magasságáról és egyéb jellemzőiről rendelkezésre álló információk összeegyeztethetetlennek tűnnek egy kémballonnal, amely általában 80 000 és 120 000 láb között működik.


Az a 40 000 méteres tengerszint feletti magasság, amelyen az azonosítatlan objektum pénteken működött, szintén jelzi azt a felső küszöböt, amelyen a legtöbb kereskedelmi repülőgép jellemzően repül, bár egyes katonai repülőgépek felső hatótávolsága közel 65 000 láb. Az U-2-es kémrepülőgépek, amelyek részt vettek az Egyesült Államok felett múlt héten áthaladó kínai léggömb megfigyelésében, 80 000 láb feletti magasságra képesek feljutni.



Az objektum, amely nem mutatott meghajtási módot, állítólag több órán keresztül lebegett az Egyesült Államok légtere felett Alaszkában, és az ABC News-nak nyilatkozó egyik tisztviselő „hengeres és ezüstös szürkének” minősítette.


A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal pénteken keleti idő szerint 14 óra 42 perckor TFR/NOTAM-ot adott ki, közvetlenül az Egyesült Államok szuverén légterét jelző légvédelmi azonosítási zóna (ADIZ) határán belül, jelezve, hogy a lövöldözés valószínűleg az Alaszka északi partja mentén fekvő Prudhoe-öböl közelében történt.