Tragédia,súlyos vonatbaleset , 32-en meghaltak, 100 súlyos sérült


Tragédia,súlyos vonatbaleset , 32-en meghaltak, 100 súlyos sérült



Összeütközött két vonat Észak-Görögországban, legalább 32-en meghaltak és közel száz ember megsérült. A görög tűzoltóság nehéz körülmények között dolgozik, sűrű füstben kutatnak túlélők és sérültek után a vonat roncsai között.

Az Athénból Thesszalonikibe tartó személyvonat és a Thesszalonikiből Láriszába tartó tehervonat ütközött össze Lárisza előtt. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az ütközést, a balesetben több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

„Az evakuálás az ütközés súlyossága miatt nagyon nehéz körülmények között zajlik“

– mondta Vaszilisz Vartakojannisz, a tűzoltóság szóvivője. A BBC információi alapján mintegy 150 tűzoltó és 40 mentőautó dolgozott a helyszínen – közölte a tűzoltóság.

A szóvivő hozzátette, hogy égési sérültek ellátására használt kórházi egységeket riasztottak a térségbe, és több tucat mentőautót vontak be a munkálatokba. A görög állami televízió, az ERT felvételei szerint a fejlámpát viselő mentőalakulatok sűrű füstben kutattak túlélők és sérültek után a vonatok roncsai között. 


A kisebb sérüléseket szenvedett vagy sértetlen utasokat autóbusszal szállították a 130 kilométerre északra fekvő Szalonikibe.

A thesszáliai régió kormányzójának közlése szerint mintegy 250 utast biztonságban evakuáltak Thesszalonikibe buszokkal. Konsztantinosz Agorasztosz a SKAI TV-nek azt mondta,

az ütközés nagyon erős volt, a személyvonat első négy kocsija kisiklott, és az első két kocsi, amely kigyulladt, szinte teljesen megsemmisült.


A láriszai kórház tisztviselői szerint legalább 25 embernek súlyos sérülései vannak.

Miközben a vonat kocsija hánykolódott, égni kezdett. Minden lángolt körülöttünk... Tíz, tizenöt másodpercig teljes volt a káosz. Bukdácsoló emberek, tűz, lógó kábelek, betört ablakok, sikoltozó és csapdába esett utasok. Mi két méter magasról kiugrottunk, hogy elmenekülhessünk a tűz elől. Alattunk törött vastörmelék volt mindenhol, de nem volt más lehetőségünk, ugrottunk.

– közölte a Reutersnek nyilatkozó utas szavait a BBC. A helyi média úgy tudja, a személyvonaton körülbelül 350-en utaztak